Skip to main content

Πρωθυπουργός Αυστραλίας: Ποταπές και απερίσκεπτες οι δηλώσεις Ερντογάν

Ο Σκοτ Μόρισον αξίωσε να αποσυρθούν οι δηλώσεις του Ερντογάν προειδοποιώντας ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον χαρακτήρισε σήμερα «απερίσκεπτες», «ποταπές» και «προσβλητικές» τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επίθεση που διέπραξε ο Αυστραλός εξτρεμιστής σε τεμένη στο Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία.

Ο Μόρισον αξίωσε να αποσυρθούν οι δηλώσεις του Ερντογάν προειδοποιώντας ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» αναφορικά με τις σχέσεις της Αυστραλίας με την Τουρκία.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι η επίθεση στο Κράιστσερτς εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας κατά του Ισλάμ και της Τουρκίας.

Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος είχε υποστηρίξει ότι οι Αυστραλοί, που θα ήταν εχθρικά διακείμενοι προς το Ισλάμ, θα είχαν την ίδια τύχη με τους Αυστραλούς που σκοτώθηκαν από τις οθωμανικές δυνάμεις, στη μάχη της Καλλίπολης.

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε (κάποιες) δηλώσεις τις οποίες θεωρώ εξαιρετικά προσβλητικές για τους Αυστραλούς και εξαιρετικά απερίσκεπτες στο άκρως ευαίσθητο περιβάλλον που βρισκόμαστε» υπογράμμισε ο Μόρισον.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε, επιπλέον, «ποταπά» τα σχόλια του Τούρκου ηγέτη σχετικά με την αντίδραση της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας μετά την επίθεση στο Κράιστσερτς.

Ο Σκοτ Μόρισον προέβη στις παραπάνω δηλώσεις αφού κάλεσε για εξηγήσεις τον πρεσβευτή της Τουρκίας και απέρριψε τις «δικαιολογίες» που του παρουσίασε.

«Αναμένω κι έχω ζητήσει οι δηλώσεις αυτές να αποσαφηνιστούν, να αποσυρθούν» τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Αυστραλίας.

Πηγή φωτογραφίας: AAP