Skip to main content

Πρωθυπουργός Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας: Επισκέφθηκε το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο

Η επίσκεψη αποτελεί κίνηση «υψηλού συμβολισμού για τους επιχειρηματικούς και κοινωνικούς δεσμούς», σύμφωνα με το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο

Το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος, επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός της «Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας» Ράντοβαν Βίσκοβιτς, συνοδευόμενος από τη Μίλιτσα Ρίστοβιτς Κρίστιτς, πρέσβη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βόρειου Ελλάδος, αποτελεί κίνηση «υψηλού συμβολισμού για τους επιχειρηματικούς και κοινωνικούς δεσμούς των δύο περιοχών»

Τον Ράντοβαν Βίσκοβιτς, στο Επιμελητήριο, υποδέχτηκαν ο πρόεδρός του Κώστας Γεωργάκος, ο γενικός γραμματέας Μπάνε Πρέλεβιτς, ο οικονομικός Επόπτης  Θεόδωρος Τριανταφυλλίδης και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Γεωργάκος αναφέρθηκε στους σκοπούς και στους στόχους του Ελληνο-Σερβικού Επιμελητηρίου, ως επίσημου φορέα, επισημαίνοντας, ότι στις προτεραιότητες είναι η στήριξη των επιχειρήσεων για την ανάπτυξη συνεργασιών επ΄ ωφελεία της οικονομικής και κοινωνικής συνεργασίας. Τόνισε ότι το επιμελητήριο λειτουργεί χωρίς οικονομικές δεσμεύσεις και εξαρτήσεις, είναι ανεξάρτητο και είναι ανοικτό  σε όλες τις ουσιαστικές προτάσεις  που συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι, έχουν ήδη αναπτυχτεί δεσμοί  με τα Επιμελητήρια της Μπάνια Λούκα και της Σέρβικης Δημοκρατίας, που συμμετέχουν στο διοικητικό σχήμα του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου.

Τέλος, ο κ. Γεωργάκος, επισήμανε τις σχέσεις του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Μακεδονίας,  σε επίπεδο έρευνας, τεχνολογίας και μελετών και πρότεινε την ανάπτυξη συνεργασιών με αντίστοιχα ιδρύματα της  «Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας». Αναφέρθηκε μάλιστα ότι ήδη έχει δρομολογηθεί η ίδρυση και λειτουργία ενός Ινστιτούτου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την εξυπηρέτηση αυτών των σκοπών.

Από την πλευρά του ο κ. Βίσκοβιτς, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης των επιχειρηματικών, επενδυτικών και εμπορικών συναλλαγών και ανακοίνωσε ότι για τον σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί Ειδική Υπηρεσία που αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών και επίλυση όλων των προβλημάτων με ταχύτατους ρυθμούς για την διευκόλυνση των επενδυτών στην περιοχή ευθύνης του.

Ακόμη αναφέρθηκε σε σειρά κινήτρων που έχουν θεσπισθεί για τη δημιουργία επενδύσεων στη «Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας» και κατέληξε ότι, από τη φίλη χώρα Ελλάδα, είναι ευπρόσδεκτες όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, λέγοντας μάλιστα, ότι ήδη δραστηριοποιούνται, πολλές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Τελειώνοντας ο πρωθυπουργός εξήρε το ρόλο του Ελληνο-Σερβικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος και ζήτησε την καθοριστική συμβολή του στην ανάπτυξη των σχέσεων των δυο περιοχών καθώς και στην εμβάθυνση της συνεργασίας με τα επιμελητήρια της «Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας» στηρίζοντας ο ίδιος αυτή την κατεύθυνση.