Skip to main content

Πρωθυπουργός Σουηδίας: Δεν είμαστε χαλαροί απέναντι στην πανδημία

Ο πρωθυπουργός της χώρας τόνισε πως το σουηδικό μοντέλο για την οργάνωση και διαχείριση της κοινωνίας βασίστηκε στην εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών.

Οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν στο εξωτερικό ότι η Σουηδία έχει υιοθετήσει μια χαλαρή προσέγγιση στον κορωνοϊό του τύπου «business as usual» είναι λάθος, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, προσθέτοντας ότι η ισχυρή συνεργασία μεταξύ των χωρών είναι κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αντί να προχωρήσει σε ολοκληρωτικό lockdown, η Σουηδία υιοθέτησε ένα μίγμα νόμων και συστάσεων ως απάντηση στον κορωνοϊό, που οι ξένες εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα χαρακτήρισαν ευρέως σχετικά ήπια πολιτική. Ο Στέφαν Λέβεν δήλωσε ότι απορρίπτει αυτή τη ρητορική, «την εικόνα ότι η Σουηδία κάνει κάτι τόσο εντελώς διαφορετικό από άλλες χώρες. Δεν ισχύει αυτό».

Το σουηδικό μοντέλο για την οργάνωση και τη διαχείριση της κοινωνίας βασίστηκε στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών -που έχουν «ευθύνη να κάνουν το σωστό»-- και των βουλευτών και άλλων αρχών, δήλωσε σε εκπροσώπους ξένων μέσων ενημέρωσης.

«Η ζωή δεν συνεχίζεται κανονικά στη Σουηδία. Δεν είναι ‘business as usual’», είπε ο Λέβεν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τις μεγάλες συναθροίσεις, τα λύκεια και τα πανεπιστήμια είναι κλειστά και οι αρχές έχουν συστήσει την κοινωνική αποστασιοποίηση, την προστασία των ηλικιωμένων, την τηλε-εργασία και την παραμονή στο σπίτι στην περίπτωση αδιαθεσίας.

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ωστόσο, παραμένουν ανοικτά, οι πολίτες δεν έχουν υποχρεωθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους και μπορούν να συναντηθούν σε μικρές ομάδες, ενώ δεν έχουν υποχρεωθεί να κλείσουν καταστήματα.

Η Σουηδία έχει καταγράψει πάνω από 3.500 θανάτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό -ένας απολογισμός πολύ μικρότερος σε σχέση με πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά περίπου πενταπλάσιος σε σχέση με αυτόν την Δανίας και πάνω από 10 φορές υψηλότερος σε σχέση με άλλες γειτονικές, σκανδιναβικές χώρες.