Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019
x

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΠΟΤΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ (ΦΩΤΟ+VID)

Και φέτος, το έθιμο με το σπάσιμο των μπότηδων αποτέλεσε πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες που κατέκλυσαν το νησί των Φαιάκων.

Πόλο έλξης για τους επισκέπτες που κατέκλυσαν και φέτος το νησί των Φαιάκηων για τις ημέρες του Πάσχα αποτέλεσε το πατροπαράδοτο έθιμο της Πρώτης Ανάστασης και του σπασίματος των μπότηδων.

Στις 11 το πρωί, όταν τελείωσε η Ακολουθία στη Μητρόπολη, χτύπησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες και από τα παράθυρα των σπιτιών έπεσαν κατά χιλιάδες οι μπότηδες (πήλινα κανάτια) στους δρόμους, γεμάτα νερό για να κάνουν μεγαλύτερο κρότο.

Το έθιμο αυτό, που συνδέεται με το Ευαγγελικό χορείο «Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως», είναι επιρροή από τους Ενετούς, που συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά να πετούν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια, αναφέρει το kerkyrasimera.gr. Οι Κερκυραίοι οικειοποιήθηκαν το έθιμο αυτό και το πραγματοποιούσαν στη μεγαλύτερη Ελληνική γιορτή, το Πάσχα. Τα παλιά αντικείμενα αντικαταστάθηκαν από πήλινα κανάτια (μπότηδες). Μια άλλη εκδοχή δίνει στο έθιμο ειδωλολατρική προέλευση.Σημειώνεται πως στις 6.00 το πρωί, την Κέρκυρα ξύπνησε με «σεισμό» στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων, όπου γίνεται η αναβίωση του «τεχνητού σεισμού» που προκαλείται με θόρυβο, κούνημα όλων των εικόνων και των καντηλιών. Το έθιμο αποτελεί αναπαράσταση του σεισμού που περιγράφεται στο Ιερό Ευαγγέλιο, σαν επακόλουθο της Αναστάσεως του Κυρίου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ