Skip to main content

Πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

Εποχές προ πανδημίας θύμισε η αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου για πρώτη φορά μετά 2,5 χρόνια. Ολοταχώς προς υβριδικές συνεδριάσεις στο εξής...

Πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση ύστερα από περίπου 2,5 χρόνια για το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας σήμερα και μάλιστα με ανακοινώσεις περί εκσυγχρονισμού της αίθουσάς του, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για υβριδικές συνεδριάσεις.

Πέρασαν 851 μέρες από την 28η Φεβρουαρίου 2020, όταν συνεδρίασε για τελευταία φορά το ανώτατο συλλογικό όργανο της Κεντρικής Μακεδονίας, με τους περιφερειακούς συμβούλους παρόντες. Από τότε, η πανδημία του κορωνοϊού δεν επέτρεψε παρά μόνο τις συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σήμερα μάλιστα ήταν παρόντες σχεδόν στο σύνολό τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων.

«Είναι πολύ σημαντικό να συνεδριάζουμε δια ζώσης, αν και με τη βοήθεια της τεχνολογίας κατορθώσαμε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά και μέσα στην πανδημία, τόσο σε επίπεδο παραγωγής έργου, όσο και στο επίπεδο της ποιότητας του διαλόγου», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε όμως πως υπάρχει μεγάλος προβληματισμός μεταξύ όλων των περιφερειαρχών της χώρας για την έλλειψη της δυνατότητας υβριδικών συνεδριάσεων. Αυτό οδήγησε τους περιφερειάρχες να στείλουν ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ζητώντας τροπολογία, με την οποία θα παρέχεται αυτή η δυνατότητα τόσο για τις συνεδριάσεις των περιφερειακών συμβουλίων, όσο και των επιτροπών στις Περιφέρειες.

«Πρέπει να δοθεί αυτή η δυνατότητα για υβριδικές συνεδριάσεις, αφενός για να είμαστε έτοιμοι σε ενδεχόμενες εξάρσεις της πανδημίας, αφετέρου για να διευκολύνουμε τους περιφερειακούς συμβούλους που χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις δια ζώσης. Είναι δηλαδή και λόγοι οικονομικοί», σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι «πέρα από το αίτημα που καταθέσαμε στον κ. Βορίδη και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει αποδεκτό, προχωράμε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε αλλαγές που θα επιτρέψουν τις υβριδικές συνεδριάσεις. Η αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου θα προσαρμοστεί ώστε να γίνει σύγχρονη σε σχέση με τη συνδεσιμότητά της, θα τοποθετηθούν οθόνες και κάμερες, προκειμένου να γίνει υβριδική. Ένα από τα ελάχιστα καλά της πανδημίας είναι ότι εξελιχθήκαμε τόσο ώστε να μπορούμε στο εξής να συνεδριάζουμε όσοι μπορούμε δια ζώσης και οι όσοι δεν μπορούν εξ αποστάσεως, συμμετέχοντας ισότιμα με όλους τους άλλους».

Την πρόταση αυτή προθυμοποιήθηκε να στηρίξει πολιτικά ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Κοιτάμε Μπροστά», Χρήστος Γιαννούλης, ενώ ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, Θεόδωρος Μητράκας, καλωσόρισε τη βούληση του κ. Γιαννούλη, τονίζοντας «δυο φωνές είναι καλύτερες από μία».

Θετικός στις υβριδικές συνεδριάσεις και ο επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», Χρήστος Παπαστεργίου, ο οποίος και με την ιδιότητα του γιατρού τόνισε αναφορικά με την πανδημία ότι «παρατηρείται ύφεση μεν, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Να σταλεί από τη σημερινή δια ζώσης συνεδρίαση ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι πλησιάζουμε στο τέλος».