Skip to main content

Πρώτη έγκριση από τον δήμο Θεσσαλονίκης για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ

Η γνωμοδότηση του Δήμου ως προς την προτεινόμενη περιοχή παρέμβασης και τους στόχους του υπό εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το νέο γήπεδο

Προχωρούν οι διαδικασίες στον δήμο Θεσσαλονίκης σε ότι αφορά το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το πρότζεκτ ανακατασκευής του γηπέδου της Τούμπας, όπως είχε δεσμευτεί την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση της η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ενέκρινε κατά πλειοψηφία, μετά από αίτημα του Δικεφάλου, τη γνωμοδότηση των υπηρεσιών του δήμου ως προς την προτεινόμενη περιοχή παρέμβασης και τους στόχους του υπό εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το Νέο Γήπεδο του ΠΑΟΚ.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν ο αρχιτέκτονας Τάκης Δούμας και ο υπεύθυνος γηπεδικών εγκαταστάσεων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Γιάννης Δημογιάννης.

Μετά από αυτή την κίνηση, ο φάκελος του θέματος κατατίθεται για την τελική έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα 22 Απριλίου.

Με τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου καθώς και του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ανοίγει ο δρόμος, ώστε ο ΠΑΟΚ να προχωρήσει στις περαιτέρω ενέργειες για τη συγκρότηση του φακέλου προέγκρισης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και την κατάθεσή του προς το αρμόδιο υπουργείο. Σημειώνεται ότι στόχος των ιθυνόντων του Δικεφάλου είναι πριν το Πάσχα να έχουν ενσωματώσει το ΕΧΣ στον φάκελο που πρόκειται να καταθέσουν.

Στο αίτημα του ΠΑΟΚ προτείνεται η περιοχή παρέμβασης να περικλείεται από τις οδούς Γρ. Λαμπράκη, Αδαμίδου, Μικράς Ασίας, Διογένους και Παπαηλιάκη, προκειμένου μέσω του ΕΧΣ να επιτευχθεί η χωρική οργάνωση και η ανάπτυξη των σχεδίων έργων και προγραμμάτων αστικής ανάπλασης για το σύνολο της ευρύτερης περιοχής του γηπέδου.

Ως κύριος στόχος του ΕΧΣ ορίζεται η έγκρισης χωροθέτησης νέου γηπέδου ποδοσφαίρου στην ενιαία έκταση, ώστε να ανεγερθούν νέες γηπεδικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές και τις απαιτήσεις τόσο της ελληνικής νομοθεσίας όσο και από τις συστάσεις της FIFA/UEFA.

Οι υπηρεσίες του δήμου κρίνουν θετικά την πρόταση ανάπλασης του γηπέδου, «ως έργο που θα συμβάλει στην αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών της Θεσσαλονίκης και στην προσέλκυση σημαντικών διοργανώσεων που θα τονώσουν την οικονομία της πόλης, όταν μάλιστα προτείνεται σε συνδυασμό με την πρόβλεψη αντισταθμιστικών έργων και παρεμβάσεων προς την πλευρά της αναβάθμισης του δημόσιου χώρου σε μια ευρύτερη περιοχή γύρω από το γήπεδο, καθώς και την πρόβλεψη των αναγκαίων χώρων στάθμευσης και των κατάλληλων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων».
 
Συγκεκριμένα, ο δήμος συμφωνεί ως προς τα προτεινόμενα όρια της περιοχής παρέμβασης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, για την υλοποίηση αντισταθμιστικών έργων και παρεμβάσεων υπό τις εξής μεταξύ άλλων προϋποθέσεις:

- Οι οποιεσδήποτε υποχρεώσεις προκύψουν για τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου θα αναληφθούν εξ ολοκλήρου από τον ΠΑΟΚ.
- Οι προβλεπόμενοι κοινόχρηστοι χώροι θα παραδοθούν διαμορφωμένοι και έτοιμοι προς κοινή χρήση στον Δήμο Θεσσαλονίκης άνευ καταβολής οιουδήποτε οικονομικού ανταλλάγματος.

Επίσης, ο δήμος για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών επιπτώσεων του νέου σχεδίου κρίνει απαραίτητη τη σύνταξη κυκλοφοριακής μελέτης, όπου θα ληφθεί υπόψη και το ενιαίο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικάτητας (Σ.Β.Α.Κ.) που -ήδη εκπονείται για λογαριασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης-, ώστε οι αναπλάσεις και πεζοδρομήσεις στην περιοχή να μην αντιμετωπιστούν αποσπασματικά, καθώς και τη σημαντική αύξηση του αριθμού των προβλεπόμενων θέσεων στάθμευσης, για την εξυπηρέτηση τόσο των χρήσεων του γηπέδου όσο και της γύρω περιοχής.

Για την υλοποίηση των έργων ανάπλασης κοινόχρηστων ή κοινωφελών χώρων δύναται να συνάπτονται Προγραμματικές Συμβάσεις μεταξύ του ΑΣ ΠΑΟΚ και του Δήμου Θεσσαλονίκης για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά ή άλλα προγράμματα.