Skip to main content

Πρώτη η ΠΚΜ στην παροχή βοήθειας σε 61.000 άπορους

Έκκληση από Απόστολο Τζιτζικώστα για προκήρυξη του νέου διαγωνισμού πριν το τέλος έτους για να μη μείνουν αβοήθητοι οι άποροι.

Σημαντική πρωτιά από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε όλη τη χώρα, για την υλοποίηση των προγραμμάτων αλληλεγγύης και παροχής βοήθειας στους άπορους πολίτες της περιοχής, που είναι περίπου 61.000!

Η Περιφέρεια ολοκλήρωσε πρώτη τους διαγωνισμούς για τους δικαιούχους του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ), που αφορούσαν σε τρόφιμα και βασική υλική συνδρομή, με σκοπό την αντιμετώπιση των φαινομένων ακραίας φτώχειας, που διογκώνονται τα τελευταία χρόνια. Συνολικά αξιοποιήθηκαν κονδύλια περίπου 13 εκ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 και με τα χρήματα αυτά από τις έξι κοινωνικές συμπράξεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διανεμήθηκαν περίπου 3.500 τόνοι βοήθειας προς τους 61.000 ωφελούμενους.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε ότι πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες από το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα παροχής βοήθειας προς τις πλέον ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες απρόσκοπτα.

«Περιμένουμε άμεσα, προτού λήξει η φετινή χρονιά, να ανανεωθούν οι κοινωνικές συμπράξεις, που 'τρέχουν' το πρόγραμμα από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στους διαγωνισμό για τα έτη 2017 και 2018 και να μην υπάρξει κανένα κενό στην παροχή βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας που την έχουν πραγματικά ανάγκη. Εμείς ακριβώς επειδή θεωρούμε πολύ σημαντική αυτή τη βοήθεια, έχουμε επισπεύσει όλες τις διαδικασίες, για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας που βιώνουν την καθημερινότητά τους με ανυπέρβλητες δυσκολίες. Στη νέα περίοδο λειτουργίας του ΤΕΒΑ στην περιοχή μας η βοήθεια προς τους άπορους συμπολίτες μας σχεδόν διπλασιάζεται και ξεπερνά πλέον τα 25 εκ. ευρώ. Μέριμνά μας όπως και όλων των εταίρων που συμμετέχουν στο μεγάλο αυτό πρόγραμμα στην περιοχή μας, ήταν και είναι, να φθάσει η μέγιστη δυνατή βοήθεια, στο μικρότερο χρονικό διάστημα, σε όλους τους ωφελούμενους του προγράμματος. Αυτό πάντα με στόχο την άμεση, έγκαιρη, αλλά κυρίως αξιοπρεπή, ανακούφιση των βασικών αναγκών σε τρόφιμα και υλικά, ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού της περιοχής. Ωφελούμενοι του ΤΕΒΑ είναι όσοι λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Πρέπει να ευχαριστήσω για την άριστη συνεργασία τους δήμους και τις ιερές μητροπόλεις, όπως και για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν για την υλοποίηση του προγράμματος», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ανά κοινωνική σύμπραξη η κατανομή των ωφελουμένων δείχνει πως περίπου 30.000 είναι οι δικαιούχοι του ΤΕΒΑ στη δυτική Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, καθώς άλλοι 8.500 είναι στην Ημαθία, περίπου 4.000 στο Κιλκίς, 7.000 στην Πέλλα, 9.000 στις Σέρρες και λίγο πάνω από 3.000 στη Χαλκιδική.

Από τους περίπου 30.000 ωφελούμενους στη δυτική Θεσσαλονίκη, οι περισσότεροι είναι στους δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Παύλου Μελά (από περίπου 5.300 άτομα), ακολουθεί ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου με 5.000 άτομα και ο δήμος Νεάπολης – Συκεών με 4.700. Έπονται ο δήμος Δέλτα με 3.300 άτομα, ο δήμος Λαγκαδά με 2.000, οι δήμοι Χαλκηδόνας και Βόλβης με 1.400 και 1.300 άτομα αντίστοιχα, ο δήμος Ωραιοκάστρου με 910 άτομα. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και όσοι λαμβάνουν βοήθεια από τις ιερές μητροπόλεις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, δηλαδή 256 άτομα.

Καθένας από αυτούς τους ανθρώπους έλαβε βοήθεια συνολικά 45 κιλά τροφίμων, ενώ για καθένα από τα περίπου 1.900 βρέφη διανεμήθηκαν 23 κιλά βρεφικής τροφής και σε καθεμιά από τις περίπου 28.500 οικογένειες χορηγήθηκαν 24 κιλά βασικής υλικής συνδρομής, τόσο σε είδη ατομικής υγιεινής, όσο και σε είδη οικιακής καθαριότητας.

Οι εταίροι του ΤΕΒΑ, κυρίως οι δήμοι με τις κοινωνικές υπηρεσίες τους και οι ιερές μητροπόλεις, λειτούργησαν με συνέπεια και πολλές φορές λειτουργώντας πέρα από τις δυνατότητες τους και συνεργάστηκαν στο μέγιστο βαθμό για τη διανομή όλης της βοήθειας μέχρι και τον τελευταίο ωφελούμενο, όσο απομακρυσμένος και αν ήταν. Έτσι, το πρόγραμμα υλοποιήθηκε πλήρως και εντός του χρονοδιαγράμματος στην πρώτη του περίοδο.

Το έργο του ΤΕΒΑ έχει πανελλαδικά πολύ σημαντικό προϋπολογισμό 330 εκ. ευρώ και θα διαρκέσει μέχρι και το 2020.