Skip to main content

Πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση: Πώς κρίνουν τη νέα κυβέρνηση

Ποια αποτελέσματα προκύπτουν από την έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Κάπα Research που έγινε λίγες μέρες μετά τις εκλογές.

Την πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου διενήργησε η Κάπα Research.

Σύμφωνα με την έρευνα η αποδοχή της νέας κυβέρνησης είναι υψηλός, ενώ θετικά κρίνεται και το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ παρά την ήττα του. Παράλληλα για τον ΣΥΡΙΖΑ οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι πρέπει να κινηθεί περισσότερο προς τον χώρο της κεντροαριστεράς. Συγκεκριμένα το 51% απαντάει ότι είδε θετικά και μάλλον θετικά το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ το 46% αρνητικά και μάλλον αρνητικά. Ακόμη η εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση φτάνει στο 45% των ερωτηθέντων.

Αντίθετα το 54% δεν δείχνει να εμπιστεύεται τη νέα κυβέρνηση. Την ίδια ώρα το 61% των ερωτηθέντων επιθυμεί να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη θητεία της, ενώ το 35% δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.  Από την άλλη πλευρά το 63% των ερωτηθέντων θέλει η κυβέρνηση να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη μείωση των φόρων, ενώ το 40% επιθυμεί η προτεραιότητα της κυβέρνησης να είναι η αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας.

Όσον αφορά την αποδοχή των νέων υπουργών, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με 62% και ακολουθούν ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης με 57%, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης 55%, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος με 54 % και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με 53%.

Ακόμη το 63% θετικά αξιολογεί το αποτέλεσμα των εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 62% εκτιμά ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν στρατηγική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά την επόμενη μέρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει για τους περισσότερους να έχει άνοιγμα στη Σοσιαλδημοκρατία. Επιπρόσθετα οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ κρίνουν αρνητικό το αποτέλεσμα του κόμματος στις εθνικές εκλογές, ενώ μοιρασμένες είναι οι απόψεις για το μέλλον του κόμματος.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 9-11 Ιουλίου, σε δείγμα 1.001 ατόμων σε όλη τη χώρα και η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.