Skip to main content

Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Μητσοτάκη σε πολύ καλό κλίμα

Η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μπάιντεν διήρκεσε μισή ώρα και πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα - Τι ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μπάιντεν η οποία διήρκεσε μισή ώρα και πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.

Για το περιεχόμενο της πρώτης συνομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter : «Μετά την τηλεδιάσκεψη Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχα μία θερμή και εποικοδομητική τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Συζητήσαμε επί μακρόν τους κοινούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μας, με την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, όπως και την ανάγκη της συνεχούς ενδυνάμωσης  της εταιρικής μας σχέσης».

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, τονίζοντας ότι τα ίδια ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας ενέπνευσαν και την Αμερικανική Επανάσταση και συνεχίζουν να ενώνουν τους δυο λαούς. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μπάιντεν, υπογράμμισε ότι ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών γιορτάζει σήμερα τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης ως επιστέγασμα της ιστορικής φιλίας μεταξύ των δύο εθνών.

Εξέφρασε την προσωπική του προσήλωση στη φιλία αυτή στη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας και εξήρε την ελληνοαμερικανική κοινότητα, με την οποία έχει στενότατες σχέσεις, για τη συνεισφορά της στην πρόοδο και την ευημερία των ΗΠΑ. Τόνισε, επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων υπογραμμίζοντας τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τις ευχές του και υπογράμμισε τη σημασία τους για το σύνολο του Ελληνισμού. Τον συνεχάρη για την εκλογή του εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας για στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στα διεθνή φόρα, για την προάσπιση των κοινών αξιών των δύο χωρών, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της Κλιματικής αλλαγής.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο για τη συνεπή υποστήριξη της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι στη διαχρονική σχέση των δύο χωρών η ελληνοαμερικανική κοινότητα λειτουργεί ως γέφυρα. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας υπογραμμίστηκε η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών με στόχο την ασφάλεια και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τι αναφέρει ο Λευκός Οίκος

 O Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα επικρατήσει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και  την εκτίμησή του για την αυξανόμενη αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, μεταξύ άλλων μέσω της Δραστηριότητας Ναυτικής Υποστήριξης των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας, αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την απειλή της κλιματικής αλλαγής και να επιδιώξουν μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, σημειώνει και συμπληρώνει ότι συμφώνησαν επίσης να συντονιστούν σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής ασφάλειας, της Κίνας, της Ρωσίας και των Δυτικών Βαλκανίων.