Skip to main content

Προς παραπομπή ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς για... στεφάνια και κόλυβα

Εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή του πρώην δημάρχου και του γγ του δήμου Καλαμαριάς σε δίκη για τρύπα 1,9 εκατ. ευρώ στην Επιχείρηση Τελετών.

Ποινικές ευθύνες των πρώην δημάρχου και γενικού γραμματέα του δήμου Καλαμαριάς «βλέπει» εισαγγελέας, προτείνοντας την παραπομπή τους σε δίκη για έλλειμμα 1,9 εκατ. ευρώ στο ταμείο της Δημοτικής Επιχείρησης Τελετών Καλαμαριάς.

Με πρόταση της προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, η αντεισαγγελέας Εφετών Δέσποινα Σιδηροπούλου ζητεί να δικαστούν συνολικά 11 άτομα σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για απιστία στην υπηρεσία, υπεξαίρεση και άμεση συνέργεια στις προηγούμενα αδικήματα, κατά περίπτωση.

Εκτός από τον  πρώην δήμαρχο Καλαμαριάς Χριστόδουλο Οικονομίδη και τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Δημήτριο Λέκκα, στο "κάδρο" των κατηγορουμένων βρίσκονται πρώην πρόεδροι, αντιπρόεδροι, υπάλληλοι, ένας διευθυντής της "Δημοτικής Επιχείρησης Τελετών Καλαμαριάς" (ΔΕΤΚ και ήδη ΔΕΤΑΚ Α.Ε. ΟΤΑ) και μια εκπρόσωπος ιδιωτικής εταιρείας. Οι παραπάνω φέρονται ότι προέβαιναν σε συναλλαγές για λογαριασμό της επιχείρησης τελετών χωρίς την έκδοση φορολογικών παραστατικών, την πενταετία 2002 - 2006.

Στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται ότι:

Από τον διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών επιθεωρητών διαπιστώθηκε «μαύρη τρύπα» στο ταμείο της επιχείρησης. Ενδεικτικά: Το 2002, δαπανήθηκαν συνολικά 285.000 ευρώ χωρίς να εκδοθούν τιμολόγια πληρωμής. Οι πληρωμές  αφορούσαν αγορές κολύβων, ύψους 6.473 ευρώ, ανθέων, ύψους 75.000 ευρώ, μεταφορά ατόμων με πούλμαν σε κηδείες, ύψους 36.500 ευρώ. Εκτυπώσεις -τοιχοκολλήσεις αναγγελτηρίων κηδειών- μνημοσύνων, πληρωμές ναών, έξτρα πριμ- μπόνους σε ιερείς, ψάλτες, νεκροκομιστές, νεκροθάφτες κ.α.

«Παρέλειψαν να προβούν σε έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης εκ μέρους των ανωτέρω προσώπων ενώ είχαν αντιληφθεί και γνώριζαν», αναφέρεται για τους Χριστόδουλο Οικονομίδη και Δημήτριο Λέκκα, στην εισαγγελική πρόταση. Οι πρώην δήμαρχος και γενικός γραμματέας του δήμου Καλαμαριάς κατηγορούνται για άμεση συνέργεια σε απιστία, με συνολική ζημιά 1,1 εκατ. ευρώ, και σε υπεξαίρεση περίπου 800.000 ευρώ, που διέπραξαν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τη δικογραφία.