Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Από τον Μασούτη το πρώτο πρότυπο σούπερ μάρκετ για άτομα με οπτική αναπηρία

Το νέο σούπερ μάρκετ του Μασούτη για άτομα με οπτική αναπηρία βρίσκεται στην περιοχή της Σχολής Τυφλών - Επόμενος σταθμός η Καλλιθέα στην Αθήνα.

Το πρώτο πρωτοποριακό κατάστημα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, φιλικό για άτομα με οπτική αναπηρία, εγκαινίασε σήμερα η αλυσίδα Μασούτης επιδεικνύοντας την κοινωνική της ευαισθησία και την ευελιξία της να προσαρμόζεται στις νέες τεχνολογίες.

Ο λόγος για το κατάστημα της αλυσίδας στην οδό Αλμπέρτου Ναρ 6-8 και Κύπρου, στην περιοχή της Σχολής Τυφλών. Η επένδυση, ύψους 70.000 ευρώ, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης αυτονομίας ανθρώπων με προβλήματα όρασης, MasVision.

Η Μασούτης προχώρησε στην αναδιαμόρφωση του πρωτοποριακού καταστήματος που προσφέρει υπηρεσίες, οι οποίες δημιουργούν στα άτομα με οπτική αναπηρία, ένα φιλικό περιβάλλον, όπου μπορούν να πραγματοποιούν τις αγορές τους με τις ίδιες ευκολίες που μπορεί να κάνει τα ψώνια του ο κάθε καταναλωτής. Το έργο υλοποιήθηκε με τη βοήθεια του ΕΚΕΤΑ και της εταιρείας Tandem.



«Το κατάστημα λειτουργεί τους τελευταίους έξι μήνες υπό αυτές τις προδιαγραφές» ανέφερε ο analytics manager της Μασούτης και υπεύθυνος του έργου, Κυριάκος Παντουδάκης υπογραμμίζοντας πως το κατάστημα έχει 30.000 κωδικούς ενώ εκτείνεται σε ένα χώρο περί τα 500 τμ. Μάλιστα όπως είπε το κατάστημα, που λειτουργεί πιλοτικά, έχουν επισκεφθεί περί τα 120 άτομα με προβλήματα όρασης, τα οποία έδωσαν τις χρήσιμες συμβουλές τους.  

Επόμενος σταθμός της αλυσίδας η Αθήνα και συγκεκριμένα κατάστημα  της στην Καλλιθέα,  που βρίσκεται πλησίον του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών όπως αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Θόδωρος Γεροστεργιούδης. Το κατάστημα αναμένεται να λειτουργήσει παρέχοντας τις εν λόγω υπηρεσίες εντός του 2023.

«Στη Μασούτης είμαστε ευέλικτοι και ακούμε τους πελάτες» υπογράμμισε ο κ. Γεροστεργιούδης τονίζοντας πως «η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερη καθώς δεν αποτελεί μία ιδέα αλλά την ίδια την καθημερινότητα κάποιων ανθρώπων».       

Ιδιαίτερα χαρούμενη για τη δημιουργία του συγκεκριμένου έργου από τη Μασούτης δήλωσε η tik toker Άννα Μπάλαν τονίζοντας «πως οι άνθρωποι με αναπηρία έχουν ίσα δικαιώματα. Με τη δυνατότητα που προσφέρει το συγκεκριμένο κατάστημα μπορούμε να αγοράσουμε όποτε θέλουμε και ό,τι θέλουμε».    

Στα εγκαίνια του καταστήματος παρευρέθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας ο οποίος επισήμανε ό,τι στόχος της διοίκησης του δήμου είναι να προχωρήσει σε αναπλάσεις των δρόμων σε κάθε γειτονιά ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για όδευση όλων των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Επίσης έκανε αναφορά και στην σημασία που έχει η τοποθέτηση ραμπών για τα ΑΜΕΑ.

Τι προσφέρει το κατάστημα της Μασούτης στην Αλμπέρτου Ναρ
 
Το έργο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ  βασίστηκε στην ενίσχυση αυτονομίας σε δύο επίπεδα προσβασιμότητας με τις αντίστοιχες δράσεις/παρεμβάσεις:
 
Περιπατητική Προσβασιμότητα

-Επισήμανση με έντονο κίτρινο χρώμα κύριων σημείων του καταστήματος (είσοδος, χερούλια πορτών (ψυγείων, τουαλέτας κτλ)
-Εγκατάσταση οδηγού όδευσης στο πάτωμα ολόκληρου του καταστήματος ο οποίος και είναι αποτυπωμένος σε απτικοακουστικό χάρτη.
-Απτικοακουστικός χάρτης ο οποίος βρίσκεται μπροστά από τη reception του καταστήματος. Με τη χρήση γραφής μπραιγ καθώς και με τη βοήθεια ενός στυλού (pen friend) που μπορεί να διαβάζει φωνητικά, δίνεται στον αναγνώστη μια νοητική κάτοψη ολόκληρου του καταστήματος.


 

Προϊοντική Προσβασιμότητα

-Απτικά στα καρτελάκια τιμών κάθε προϊόντος
-Χρήση εφαρμογής σε Smartphone για αναγνώριση των προϊόντων και ενημέρωση προσφορών.
 
Πρόθεση της εταιρίας είναι να προχωρήσει σε αυτό το μοτίβο και με την συνεργασία που έχει αναπτύξει με το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών.