Skip to main content

Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού σε εργαζόμενο του δήμου Θεσσαλονίκης

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε εργαζόμενος στο τμήμα Οδοσήμανσης του δήμου Θεσσαλονίκης - Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού σε εργαζόμενο του δήμου Θεσσαλονίκης επιβεβαιώθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, πρόκειται για εργαζόμενο στο τμήμα Οδοσήμανσης, ο οποίος σε δειγματοληψία που του έγινε έπειτα από συμπτώματα που εμφάνιζε βρέθηκε θετικός στον ιό το βράδυ της Πέμπτης και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Ο ίδιος δεν εργαζόταν το τελευταίο διάστημα, καθώς βρισκόταν σε άδεια από τις 27 Μαρτίου, ενώ για την εξέλιξη η δημοτική αρχή ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, καθώς η σύζυγός του εργαζόμενου επίσης εργάζεται στον δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε άμεσα στην απολύμανση των εγκαταστάσεων του τμήματος Οδοσήμανσης στην περιοχή των Κωνσταντινουπολίτικων, στα ανατολικά της πόλης. «Αφού ενημερωθήκαμε από τον κ. Καϊτεζίδη, προχωρήσαμε σε απολύμανση στο Τμήμα. Ωστόσο έτσι κι αλλιώς πρόκειται για περίοδο που οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν υποστελεχωθεί, λόγω της μείωσης στο 50% του προσωπικού του δήμου δεν χρησιμοποιούνται το τελευταίο διάστημα, ενώ έπεται και η Μεγάλη Εβδομάδα. Όλα έγιναν προληπτικά», ανέφερε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης.

Αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί και στον δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, λόγω της συζύγου του ασθενή.

Για το ζήτημα, που έχει θορυβήσει τους εργαζόμενους στην Οδοσήμανση, η Λαϊκή Συσπείρωση απέστειλε επιστολή στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον κ. Κυριζίδη ζητώντας τη λήψη επειγόντων μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων. 

Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής:

«Μόλις πληροφορηθήκαμε για το κρούσμα σε εργαζόμενο του Δήμου, στο Μηχανολογικό.

Η ανάγκη λήψης προστατευτικών μέτρων είναι ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ.

Ζητάμε να γίνουν οι παρακάτω ενέργειες, χωρίς καμιά καθυστέρηση, ΣΗΜΕΡΑ :

Η διοίκηση να σταθεί έμπρακτα, καθημερινά, με όλα τα μέτρα δίπλα στον εργαζόμενο που νόσησε και την οικογένεια του.

Απολύμανση όλων ανεξαιρέτως των χώρων της δημοτικής εγκατάστασης ΣΗΜΕΡΑ και τακτική, συχνή επανάληψη των απολυμάνσεων.

Η διοίκηση να παρακολουθήσει στενά την ιχνηλάτηση του κρούσματος στο οικογενειακό και στο εργασιακό περιβάλλον του εργαζόμενου (στενότερο και ευρύτερο).

Να σταματήσει άμεσα κάθε εργασία των συστεγαζόμενων δημοτικών υπηρεσιών που δεν είναι επιτακτικά αναγκαίες για τη λειτουργία της πόλης (π.χ. σήμανση οδοποιίας). Οι εργαζόμενοι, με την ειδική προβλεπόμενη άδεια να μείνουν στα σπίτια τους.

Να εξυπηρετούνται ΜΟΝΟ οι απολύτως επείγουσες ανάγκες (π.χ. ηλεκτρολογική βλάβη) από (όσο το δυνατόν πιο ολιγομελείς) βάρδιες εργαζόμενων που θα παραμένουν στο σπίτι τους και θα καλούνται τηλεφωνικά. Να αποφευχθεί κάθε παρουσία εργαζόμενου στις εγκαταστάσεις. Ειδικά μέτρα προστασίας για όποιους εργαζόμενους χρειαστεί να παρέμβουν καθώς και για το περιβάλλον με το οποίο θα έρθουν σε επαφή με παρακολούθηση από τους γιατρούς εργασίας.

ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι σ’ αυτές τις υπηρεσίες και τα άτομα που θα προκύψουν από την ιχνηλάτηση να ελεγχθούν ΑΜΕΣΑ με το τεστ του κορονοϊού κατ’ οίκον (η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει). Τον συντονισμό της διαδικασίας να ελέγχουν οι γιατροί εργασίας που πρέπει να ενημερώσουν και να ενημερώνονται καθημερινά από τους εργαζόμενους.

Συστηματική ενημέρωση του σωματείου των εργαζόμενων και του δημοτικού συμβουλίου για την εξέλιξη της υπόθεσης και τη λήψη των μέτρων.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕIΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οι δημοτικοί σύμβουλοι
ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ»