Skip to main content

Πρωτοβουλία Παπανδρέου για τον Έβρο

Την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον πρωθυπουργό προκειμένου μέσω διακρατικής συμφωνίας να δοθεί μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα των πλημμυρών του ποταμού Έβρου, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών
Την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου μέσω διακρατικής συμφωνίας να δοθεί μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα των πλημμυρών του ποταμού Έβρου, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Ρέππας, ο οποίος επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τη δημιουργία ομάδας έργου η οποία θα διαχειρίζεται τα προβλήματα του Έβρου σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε «να μη χρειαστεί πλέον εκ των υστέρων να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες μιας τέτοιας πλημμύρας, άλλα ως Προμηθείς να προλαμβάνουμε δυσάρεστες καταστάσεις».

Τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται και η μετάβαση αντιπροσωπείας φορέων του Έβρου στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό για το θέμα των πλημμυρών και των επιπτώσεών τους.

Την ίδια ώρα, εξομαλύνεται σταδιακά η κατάσταση στον ακριτικό νομό, καθώς οι στάθμες των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου σημειώνουν συνεχή πτώση. Οι υπηρεσίες της περιφέρειας, της νομαρχίας και των παραποτάμιων δήμων παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς ο νομός παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ προγραμματίζεται και η επιστροφή στις οικίες τους, των κατοίκων που λόγω των πλημμυρών εγκατέλειψαν τον οικισμό Πόρου Φερών.

Εφόσον τα νερά συνεχίζουν να υποχωρούν, μέσα στα επόμενα 24ωρα θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και οι κάτοικοι των συνολικά 55 κατοικιών που εκκενώθηκαν στα Λάβαρα και στη Μάνδρα, του δήμου Ορφέα.

Ήδη πάντως αποκαταστάθηκε η σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολης - Σουφλίου, ενώ το υπόλοιπο τμήμα μέχρι τα Δίκαια παραμένει αποκομμένο λόγω των νερών του ποταμού που έχουν καλύψει τις γραμμές.