Skip to main content

Πρωτοφανής κοινωνική κρίση στη Χιλή-Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ταραχών που ξεκίνησαν από το Σαντιάγο και εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα.

Αντιμέτωπος με μία κοινωνική κρίση που ορισμένοι αναλυτές αποκαλούν τη σοβαρότερη μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα συγκαλεί σήμερα συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ώστε να καταρτιστεί ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» και να τερματιστεί το κύμα διαδηλώσεων και ταραχών στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 12 άνθρωποι, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των αρχών.

«Αύριο [σ.σ. σήμερα Τρίτη], θα συναντηθώ με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, για να εξερευνήσουμε και ελπίζω να προχωρήσουμε προς ένα κοινωνικό συμβόλαιο που θα μας επιτρέψει να φθάσουμε όλοι ενωμένοι, με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα, σε καλύτερες λύσεις στα προβλήματα που πλήττουν τους Χιλιανούς», είπε ο Πινιέρα το βράδυ της Δευτέρας σε διάγγελμά του.

Από την Παρασκευή έχει ξεσπάσει στη Χιλή κύμα ταραχών. Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν με τις διαμαρτυρίες κυρίως των φοιτητών εξαιτίας της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, πολύ γρήγορα εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα.

Για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, το βράδυ της Κυριακής επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σαντιάγο, όπως ανακοίνωσε ο στρατηγός Χαβιέρ Ιτούριαγκα, αρμόδιος για την δημόσια ασφάλεια. Η απαγόρευση κυκλοφορίας - μέτρο που είχε να επιβληθεί από τις ημέρες της στρατιωτικής δικτατορίας (1973-1990) - κηρύχθηκε για πρώτη φορά τη νύχτα του Σαββάτου και ανανεώθηκε την Κυριακή.

Μολαταύτα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και οι ταραχές συνεχίστηκαν χθες στο Σαντιάγο. Δύο συγκεντρώσεις σε πλατείες της πρωτεύουσας της Χιλής ήταν ειρηνικές, αλλά η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού υπό πίεση για να διαλύσει μια μικρή ομάδα που πέταγε πέτρες, έστησε οδοφράγματα και λεηλάτησε ένα κατάστημα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο 24 Horas.

«Έξω οι στρατιωτικοί», φώναζαν διαδηλωτές απευθυνόμενοι στις ισχυρές δυνάμεις του στρατού, των καραμπινιέρων και της αστυνομίας που είχαν αναπτυχθεί. «Η Χιλή ξύπνησε», φώναζαν άλλοι, ενώ ένα ελικόπτερο έκανε κύκλους πάνω από το πλήθος.

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε επίσης χθες σε πολλές άλλες πόλεις, ιδίως στη Βαλπαραΐσο, όπου επισπεύστηκε καθώς αναφέρθηκαν πολλοί εμπρησμοί στο αστικό κέντρο, σημαντικό λιμάνι της Χιλής. Το μέτρο επιβλήθηκε επίσης στις πόλεις Λα Σερένα, Κοκίμπο, Ρανκάγουα και Κονσεψιόν.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Ιτούριαγκα, 97 άτομα συνελήφθησαν τη Δευτέρα. Συνολικά, σύμφωνα με τις αρχές, έχουν γίνει 2.151 συλλήψεις.

Ο απολογισμός των ανθρώπων οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους εν μέσω των διαδηλώσεων, των ταραχών, των λεηλασιών και των εμπρησμών καταστημάτων αυξήθηκε στους 12 το βράδυ της Δευτέρας, καθώς εξέπνευσε ένας νεαρός άνδρας τον οποίο χτύπησε φορτηγό του στρατού στη διάρκεια της καταστροφής των εγκαταστάσεων μιας εταιρείας στο λιμάνι της πόλης Ταλκαουάνο (νότια). Σύμφωνα με τον Αντρές Τσάντγουικ, υπουργό Εσωτερικών της συντηρητικής κυβέρνησης του προέδρου Πινιέρα, 110 σούπερ μάρκετ λεηλατήθηκαν και τουλάχιστον 13 πυρπολήθηκαν την προηγούμενη νύχτα.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στα επεισόδια. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς, οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 239 και οκτώ πολίτες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τον Τσάντγουικ, τραυματίστηκαν επίσης περίπου 50 στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Ο υπουργός Εργασίας Νικολάς Μόνκεμπεργκ υποστήριξε ότι οι ταραχές έχουν προκαλέσει την απώλεια 20.000 θέσεων εργασίας. Αρκετά κέντρα υγείας έχουν υποστεί ζημιές, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ενώ μόλις μία από τις επτά γραμμές του μετρό στο Σαντιάγο λειτούργησε χθες, καθώς πολλοί σταθμοί έχουν υποστεί μερική ως ολοσχερή καταστροφή. Σύμφωνα με την κυβερνήτρια της μητροπολιτικής περιφέρειας του Σαντιάγο Κάρλα Ρουμπιλάρ, το μετρό έχει υποστεί ζημιές η αξία των οποίων υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η - πρώην πρόεδρος της Χιλής - Μισέλ Μπατσελέτ, απηύθυνε έκκληση να αρχίσει «διάλογος άμεσα» για να τερματιστεί η κρίση, ζήτησε να διενεργηθούν ανεξάρτητες έρευνες για τους θανάτους, ενώ επέκρινε τη χρήση «εμπρηστικής ρητορικής», χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον διάδοχό της Σεμπαστιάν Πινιέρα, που δήλωσε την Κυριακή πως η χώρα βρίσκεται «σε πόλεμο» εναντίον ενός «εχθρού» που είναι «αδυσώπητος», «δεν σέβεται τίποτε και κανέναν» και είναι διατεθειμένος «βιαιοπραγήσει και να εγκληματήσει χωρίς κανένα όριο».

Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν χθες σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες στο Σαντιάγο, καθώς πολλά υποκαταστήματα αλυσίδων πιστωτικών ιδρυμάτων και καταστημάτων λιανικής παρέμειναν κλειστά χθες. Κλειστά παρέμειναν επίσης χθες πολλά σχολεία και δεν αναμένεται να λειτουργήσουν ούτε σήμερα. Αρκετά πανεπιστήμια ανέστειλαν και αυτά τη λειτουργία τους.

Στο μεταξύ, η Γερουσία της Χιλής ενέκρινε την απόφαση του προέδρου Πινιέρα με την οποία ακυρώθηκε η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό, μέτρο το οποίο επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή εντός ημερών.