Skip to main content

Πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδας- Βουλγαρίας για την ενέργεια

Με το πρωτόκολλο προβλέπεται συνεργασία με στόχο την προώθηση του South Stream και την ένταξή του στα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας, ως έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρωτόκολλο συνεργασίας σε θέματα ενέργειας υπέγραψαν σήμερα στη Σόφια η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Τίνα Μπιρμπίλη, και ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ, παρουσία των δύο πρωθυπουργών των χωρών, κ. Γιώργου Παπανδρέου και Μπόικο Μπορίσοφ.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν να υποστηρίξουν έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που θα συμβάλλουν στη διασυνδεσιμότητα της περιοχής στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ενεργειακή ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, με το πρωτόκολλο αυτό προβλέπεται συνεργασία με στόχο την προώθηση του South Stream και την ένταξή του στα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας, ως έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ρωσοβουλγαρική εταιρεία για την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού θα ιδρυθεί το Φεβρουάριο του 2011, ενώ τον περασμένο μήνα ιδρύθηκε στην Αθήνα η εταιρεία South Stream Greece.

Αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου IGB, ο οποίος θα διευκολύνει τη ροή του φυσικού αερίου της Κασπίας, καθώς και του LNG προς τη Βουλγαρία και περαιτέρω αποδέκτες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υλοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τα βασικά στοιχεία της πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε., οι δύο υπουργοί εξασφάλισαν την πρόοδο του έργου. Συμφώνησαν ότι η τελική απόφαση για την επένδυση θα ληφθεί πριν το τέλος του παρόντος έτους, με στόχο την ολοκλήρωση του έργου το 2013.

Στον τομέα του ηλεκτρισμού οι δύο χώρες συμφώνησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής δεύτερης διασυνδετικής Γραμμής Μεταφοράς Ν. Σάντα - Μαρίτσα- Ιστοκ.

Οι υπουργοί τόνισαν πως οι δύο χώρες μοιράζονται τους ίδιους στόχους για την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας. Για το λόγο αυτό εντείνουν τη μεταξύ τους συνεργασία, μέσω της αναβαθμισμένης Επιτροπής Ενεργειακής Συνεργασίας για όλα τα ενεργειακά θέματα. Η Επιτροπή αυτή θα συντονίζει τα έργα κοινού ενδιαφέροντος και θα υπάρχει συνεργασία για την επίτευξη του στόχου για συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας.

Στην ομιλία της στην κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη αναφερόμενη στον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη δήλωσε:

«Γνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ιδιαιτέρως εκείνες των τοπικών κοινωνιών μας. Είμαι πεπεισμένη ότι με τη σημερινή τεχνολογία και τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Ε.Ε. σε θέματα ασφάλειας και περιβάλλοντος, τα εκκρεμή θέματα δύνανται να λυθούν επιτρέποντας στο έργο να ολοκληρωθεί, και να προσδώσει στις δύο χώρες μας προοπτικές γεωστρατηγικής ασφάλειας. Για την ελληνική κυβέρνηση η ολοκλήρωση του έργου αποτελεί υψίστη προτεραιότητα».