Skip to main content

Πρωτοπόρα μέθοδος εκτύπωσης εξατομικευμένων ανθρωπίνων οργάνων στο ΑΠΘ

Η καινοτομία συνίσταται στο ότι το ψηφιακό μοντέλο του οργάνου αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο ασθενή και αποτυπώνεται με απόλυτη ακρίβεια η πάθησή του

Πολύτιμη βοήθεια, τόσο στη χειρουργική όσο και στην εκπαίδευση φοιτητών της Ιατρικής, αλλά και γιατρών, προσφέρει το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «3διάσταση εκτύπωση μοντέλων εσωτερικών ανθρωπίνων οργάνων για την υποβοήθηση χειρουργικών επεμβάσεων», το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί στο 35ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο που θα γίνει το τριήμερο 15 έως 17 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Στο ερευνητικό πρόγραμμα με το ακρωνύμιο Liver3D, συμμετέχουν η Α΄ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική της Σχολής Επιστημόνων Υγείας του ΑΠΘ, το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου». Η καινοτομία αυτού του προγράμματος συνίσταται στο ότι το ψηφιακό μοντέλο του οργάνου το οποίο εκτυπώνεται αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο ασθενή και αποτυπώνεται με απόλυτη ακρίβεια σε αυτό η πάθηση (συνήθως κακοήθεια) αλλά και όλη η δομή που παρουσιάζει το συγκεκριμένο όργανο.

 

Εκτυπωμένο μοντέλο ασθενούς σε κλίμακα 1:1

 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή χειρουργικής της Ιατρικής του ΑΠΘ Γιώργο Τσουλφά, στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι η χρήση καινοτόμων τεχνικών στην ψηφιοποίηση του μοντέλου ήπατος ασθενών από εικόνες αξονικής τομογραφίας και στη συνέχεια η εκτύπωση του μοντέλου σε κλίμακα 1:1* ή μικρότερη. “Το 3D μοντέλο δημιουργείται με τέτοιο τρόπο ώστε να διακρίνεται εντός του διαφανούς κυρίου σώματος του ηπατικού οργάνου η βλάβη του όγκου σε συνάφεια με το δίκτυο των αγγείων (αρτηρίες, φλέβες και ηπατική φλέβα)”. Όπως εξηγεί ο κ. Τσουλφάς “το εκτυπωμένο μοντέλο αναπαράγεται με βάση τις απεικονιστικές εξετάσεις που έχει κάνει ο ασθενής πριν από τη χειρουργική επέμβαση και χρησιμοποιείται για τον προγραμματισμό ενός δύσκολου χειρουργείου. Παράλληλα είναι χρήσιμο καθώς αξιοποιείται στην εκπαίδευση των φοιτητών αλλά και γιατρών της κλινικής, καθώς και για την ενημέρωση του ασθενούς και των οικείων του”.

Επιπλέον το δημιουργημένο ψηφιακό μοντέλο μπορεί να χρησιμοποιείται σε εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας, να προβάλλεται σε πλατφόρμα φορητής έξυπνης συσκευής για την επισκόπηση από τον χειρουργό κατά την διάρκεια της εγχείρισης.

Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 35ου Βορειοελλαδικού Ιατρικού Συνεδρίου, σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα “Ο ρόλος της τεχνολογίας στη χειρουργική: από το εργαστήριο στο χειρουργείο”. Θα παρουσιαστούν οι προκλήσεις και τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την τρισδιάστατη εκτύπωση, καθώς και οι εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης στη χειρουργική εκπαίδευση και στην ιατρική πράξη.

*Κεντρική φωτογραφία: Προβολή μοντέλο ασθενούς σε κλίμακα 1:1 κατά τη διάρκεια του χειρουργείου