Skip to main content

Πρωτοποριακά έργα και καινοτόμες δράσεις στο 2ο Thessaloniki Design Week

Το 2ο Thessaloniki Design Week φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε πλατφόρμα δικτύωσης, εξωστρέφειας και προβολής πρωτοποριακών ιδεών και έργων από την Ελλάδα

Σε πλατφόρμα δικτύωσης, εξωστρέφειας και προβολής πρωτοποριακών ιδεών και έργων από την Ελλάδα και το εξωτερικό φιλοδοξεί να εξελιχθεί το 2ο Thessaloniki Design Week που θα πραγματοποιηθεί από 13 έως 17 Οκτωβρίου.  

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που τιτλοφορείται «Καινοτομία στον Σχεδιασμό» και περιλαμβάνει διεθνές συνέδριο, εκθέσεις, ομιλίες, workshops, ημερίδες, ξεναγήσεις και απονομή βραβείων παρουσίασαν η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Μαρία Καραγιάννη και ο εκπρόσωπος της ΑΜΚΕ Philartia, αρχιτέκτων Γιώτης Ιωαννίδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Σήμερα οφείλουμε να δούμε τον δημιουργικό κλάδο ως «κινητήρα ανάπτυξης» της οικονομίας της πολης, να τον ενισχύσουμε και φυσικά να τον αξιοποιήσουμε προς όφελος της Θεσσαλονίκης και της οικονομίας της», ανέφερε η κ. Καραγιάννη. Η αντιδήμαρχος τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει απίστευτο πλούτο δημιουργικών ανθρώπων και πρόσθεσε πως «είναι καιρός πια με τον δημιουργικό πλούτο που διαθέτουμε να βάλουμε στον διεθνή χάρτη και τη δημιουργική Θεσσαλονίκη ως πόλη που όχι μόνο σχεδιάζει ή δημιουργεί μεμονωμένα, αλλά ως πόλη που συντονισμένα πλέον έχει περάσει από την έννοια της δημιουργίας στην έννοια της ανάπτυξης του δημιουργικού κλάδου, της δημιουργικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της δημιουργίας νέων παραγόμενων προϊόντων και φυσικά πολλών νέων θέσεων εργασίας».

Η κ. Καραγιάννη ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται ο πρώτος ελληνικός συνεργατικός σχηματισμός καινοτομίας που εστιάζει στον χώρο του δημιουργικού σχεδιασμού, το Innovative Design Cluster, τα ηνία του οποίου έχει αναλάβει η ΜΑΘ ΑΕ. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί και η πρώτη χαρτογράφηση του χώρου του design στη Θεσσαλονίκη, η οποία μεταξύ άλλων θα καταγράψει τα κύρια χαρακτηριστικά και το μέγεθος της αγοράς στην πόλη, μέσα από την παρουσίαση ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων.

Από την πλευρά του, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι το πρόγραμμα είναι πλούσιο για τα σημερινά δεδομένα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποικίλες δράσεις που θα φιλοξενηθούν σε διαφορετικούς χώρους.

Όπως ανέφερε στο Μέγαρο Μουσικής θα διεξαχθεί το διεθνές συνέδριο για την καινοτομία στον σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες. Ο κύριος όγκος των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στο περίπτερο 10 της ΔΕΘ, όπως θα φιλοξενηθούν πανεπιστημικά ιδρύματα, το ΕΚΕΤΑ, το cluster, εργαστήρια σχεδιασμού, ακαδημίες ρομποτικής, εταιρείες, γραφεία, που θα παρουσιάσουν το έργο τους. Στον ίδιο χώρο θα γίνουν workshop καθώς επίσης και η έκθεση από το διεθνές open call, στην οποία θα εκτεθούν τα περισσότερα από το 75 έργα που συμμετείχαν και θα γίνει απονομή βραβείων.

Τα βραβεία ΕΒΓΕ 2021 θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του ΑΠΘ στο λιμάνι, ενώ στο περίπτερο 9 θα γίνει έκθεση του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού των δύο γραφείων που κέρδισαν τον διαγωνισμό για την ανάπλαση της ΔΕΘ, καθώς επίσης και των βραβευμένων συμμετοχών στους διαγωνισμούς για την ανάπλαση της Αριστοτέλους, των Στάβλων Παπάφη και του κτηρίου των 40 Εκκλησιών.

Το OPEN HOUSE Thessaloniki συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στη διοργάνωση με τη δράση «MADE in Thessaloniki», η οποία περιλαμβάνει ξεναγήσεις και workshops σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής, με στόχο να αναδειχθούν διάφορα επαγγέλματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το design. Τέλος, η ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ, φορέας του νεοσύστατου Συνεργατικού Σχηματισμού Καινοτομίας για το Design (Innovative Design Cluster), σε συνεργασία με το Hellenic Design Centre, οργανώνει εργαστήριο συν-σχεδιασμού, με στόχο την εξειδίκευση του επιχειρηματικού σχεδίουστην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.

«Όλη αυτή η προσπάθεια έχει σκοπό να απλωθεί στην πόλη ένα σύνολο δραστηριοτήτων, ώστε να μπορέσουμε σε δεύτερο χρόνο να υπάρξει μια «ομπρέλα» για την πόλη από φορείς για να υπάρξει βοήθεια προς το νέο επαγγελματία και τον νέο άνθρωπο», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης, σημειώνοντας πως βασικός στόχος είναι η ενίσχυση των δημιουργών στον τομέα της εξωστρέφειας.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα έχουν δωρεάν είσοδο με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης https://thessalonikidesignweek.gr/programma/.