Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022
x

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οι γιατροί εκτέλεσαν ενδοσκοπικό εξωπεριτοναϊκό παρα-αορτικό λεμφαδενικό καθαρισμό σε δύο ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο.

Πρωτοποριακή επέμβαση για τα ελληνικά δεδομένα πραγματοποιήθηκε δύο φορές, στις 12 και 13 Φεβρουαρίου, από την Β’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που φιλοξενείται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, εκτελέστηκε ενδοσκοπικός εξωπεριτοναϊκός παρα-αορτικός λεμφαδενικός καθαρισμός σε δύο ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο. Είναι η πρώτη φορά που εκτελείται αυτή η επέμβαση, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα.

Η οπισθοπεριτοναϊκή λαπαροσκοπική παρααορτική λεμφαδενεκτομή αποτελεί μια εναλλακτική χειρουργική προσπέλαση της ενδοπεριτοναϊκής μεθόδου. Ενδείκνυται για τη χειρουργική σταδιοποίηση του καρκίνου του τραχήλου και του ενδομητρίου, καθώς και για τη χειρουργική αντιμετώπιση του αρχόμενου καρκίνου ωοθήκης. Σε σχέση με την κλασική ενδοπεριτοναϊκη μέθοδο, πλεονεκτεί στην ευκολότερη ανατομική προσπέλαση, τον ακριβή εντοπισμό λεμφαδενικής νόσου και τις μειωμένες διεγχειρητικές επιπλοκές. Ταυτόχρονα, συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, προσφέροντας ταχύτατο χρόνο νοσηλείας και αποκατάστασης, παράλληλα με τα βέλτιστα ογκολογικά αποτελέσματα.

Τον Απρίλιο 2019 πραγματοποιήθηκε από την Β’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική για πρώτη φορά στην Βόρειο Ελλάδα η ανίχνευση του λεμφαδένα φρουρού με τη μέθοδο του πράσινου της ινδοκυανίνης σε ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο. Σε λιγότερο από ένα έτος (Φεβρουάριος 2020) πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πανελλήνια ο προαναφερθείς ενδοσκοπικός εξωπεριτοναϊκός παρα-αορτικός λεμφαδενικός καθαρισμός σε δύο ασθενείς. Στις αρχές του επόμενου μήνα (6-7 Μαρτίου 2020) οι ιατροί της Κλινικής θα μεταφέρουν την αποκτηθείσα εμπειρία τους μέσω εκπαιδευτικού σεμιναρίου στους γυναικολόγους με ενδιαφέρον στην ογκολογία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Β’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική με την θέληση και το όραμα του Διευθυντού της, αναπληρωτή καθηγητή Κωνσταντίνου Δίνα, την πολυετή εμπειρία του υπεύθυνου ιατρού του τμήματος Γυναικολογικής Ογκολογίας της Κλινικής, καθηγητή Αλεξίου Παπανικολάου, αλλά και με και την επιθυμία για πρόοδο των νεότερων Ιατρών της Κλινικής, αποτελεί σήμερα το σημείο αναφοράς της Βορείου Ελλάδος για την αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ