Skip to main content

Πρωτοποριακή μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων στην Αλεξανδρούπολη

Για πρώτη φορά παγκοσμίως πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από τον λιπώδη ιστό στους πνεύμονες σε 65χρονο με πνευμονική ίνωση στην πανεπιστημιακή πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου της
Για πρώτη φορά παγκοσμίως πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από τον λιπώδη ιστό στους πνεύμονες σε 65χρονο με πνευμονική ίνωση στην πανεπιστημιακή πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης.

Η επέμβαση έγινε στις 8 Οκτωβρίου με τη μέθοδο της βρογχοσκόπησης υπό τοπική αναισθησία και διήρκεσε μόνο δέκα λεπτά, σύμφωνα με τους γιατρούς. Ο ασθενής αναχώρησε για την Αθήνα όπου διαμένει λίγες μέρες μετά, ενώ τα αποτελέσματα της επέμβασης θα φανούν μέσα στο προσεχές εξάμηνο.

Η πνευμονική ίνωση είναι μια νόσος άγνωστης αιτιολογίας που χαρακτηρίζεται από αντικατάσταση του φυσιολογικού ιστού των πνευμόνων από ινώδη ιστό. Η μέση επιβίωση των ασθενών είναι 3-5 χρόνια από τη στιγμή της διάγνωσης, ενώ η πρόγνωση της νόσου είναι παρόμοια με εκείνη του καρκίνου του πνεύμονα.

Οι ασθενείς καταλήγουν είτε από την ίδια τη νόσο (αναπνευστική ανεπάρκεια) είτε από επιπλοκές της (πνευμονική υπέρταση, μικροβιακές λοιμώξεις, καρκίνος πνεύμονα). Παράγοντες κινδύνου, για την εμφάνιση της νόσου θεωρούνται κυρίως το κάπνισμα, αλλά και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.