Skip to main content

Πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση στη Euromedica

Στη Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε, με απόλυτη επιτυχία και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επέμβαση από τρεις ομάδες χειρουργικών ειδικοτήτων, σε ασθενή που έπασχε από όγκο του δ

Με απόλυτη επιτυχία διενεργήθηκε στη Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης μια πρωτοποριακή επέμβαση από τρεις ομάδες χειρουργικών ειδικοτήτων.

Η χειρουργική επέμβαση, που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αφορούσε ασθενή που έπασχε από όγκο του δεξιού νεφρού με ολική απόφραξη της κάτω κοίλης φλέβας από θρόμβο - όγκο επεκτεινόμενο μέχρι τη μεσότητα του δεξιού κόλπου της καρδιάς.

Ο όγκος είχε διαγνωσθεί πρίν από τρείς εβδομάδες και ο ασθενής εθεωρείτο καταδικασμένος, καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με χημειοθεραπεία.

Ο ασθενής ηλικίας 67 ετών, υπήκοος των ΗΠΑ, διεκομίσθη από τα Χανιά Κρήτης όπου διαμένει μόνιμα με την οικογένειά του.

Η επέμβαση, διάρκειας 9 ωρών, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η πρωτοπορία της μεθόδου οφείλεται στο ότι έγινε νεφρεκτομή, εκτομή του θρόμβου – όγκου από την κάτω κοίλη φλέβα και το δεξιό κόλπο (με πλήρη αποκατάσταση της ροής του αίματος της κάτω κοίλης φλέβας) με εξωσωματική κυκλοφορία σε νομοθερμία και πάλλουσα καρδιά.

Μέχρι σήμερα η αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών γινόταν σε περιβάλλον ψύξης, με πλήρη καταστολή της καρδιακής λειτουργίας και επαναφοράς της με το πέρας της επέμβασης. Η συγκεκριμένη τεχνική οδηγούσε σε απαγορευμένα ουσιαστικά ποσοστά νοσηρότητας -  θνητότητας.

Με την επιτυχία του συγκεκριμένου ιατρικού εγχειρήματος, η Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης αποδεικνύει ότι μία σύγχρονη Ελληνική Κλινική με "υψηλές" υποδομές και εξαιρετικούς Έλληνες ιατρούς και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, μπορεί να καλύψει με αποτελεσματικότητα χειρουργικούς τομείς που μέχρι σήμερα εκαλύπτοντο μόνο απο ειδικές ιατρικές μονάδες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Το εγχείρημα ανέλαβαν ο χειρουργός Ουρολόγος κ. Ι.  Θεοδωράκης, οι χειρουργοί Ήπατος κ.κ. Δ. Βροχίδης, Αχ. Ντίνας και Δ. Καρδάσης, οι Καρδιοχειρουργοί κ.κ. Ι. Φεσατίδης και Α. Ευσταθίου και ο Καρδιοαναισθησιολόγος και Εντατικολόγος κ. Ι. Κωνσταντόπουλος.