Skip to main content

Πρώτος θάνατος από γρίπη στην Ελλάδα για φέτος - Αυξήσεις επισκέψεων σε γιατρούς

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσίασαν αύξηση (29%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Έναν θάνατο από τον ιό της γρίπης -τον πρώτο για τη φετινή περίοδο- κατέγραψε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σύμφωνα με τον οποίο παρουσίασαν περαιτέρω αύξηση οι επισκέψεις σε γιατρούς.

Ειδικότερα, την εβδομάδα 14–20 Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσίασαν αύξηση (29%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Την ίδια εβδομάδα, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 44 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα επτά από νοσοκομεία και 37 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Sentinel). Τα επτά (15,9%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α και όλα ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Από τις αρχές Οκτωβρίου -όταν και ξεκίνησε η περίοδος επιτήρησης της γρίπης, καταγράφηκαν δύο σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ εκ των οποίων το ένα απεβίωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για γυναίκα 72 ετών, η οποία είχε εισαχθεί σε ΜΕΘ με σοβαρές επιπλοκές και απεβίωσε την περασμένη εβδομάδα. Ως προς το δεύτερο σοβαρό κρούσμα γρίπης, είχε εισαχθεί σε ΜΕΘ προ 15 ημερών.

Από τον ΕΟΔΥ τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.