Skip to main content

Πρωτοβουλία Ελλάδας για πολιτιστική συνεργασία με χώρες της ΝΑ Ευρώπης

Συνάντηση πολιτισμού το διήμερο 8 με 9 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία ενός φορέα με στόχο ένα μοντέλο πολιτισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Συνάντηση Πολιτισμού» που θα έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός μοντέλου πολιτισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, έπειτα από πρωτοβουλία της ηγεσίας του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και με τη συμμετοχή της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας.

Με σκοπό την ανάδειξη νέων πολιτισμικών προσεγγίσεων, που θα προωθήσουν τις διαβαλκανικές σχέσεις, τις συνέργειες, τις καλλιτεχνικές και δημιουργικές ανταλλαγές και τις συμπαραγωγές στη «Συνάντηση Πολιτισμού» θα λάβουν μέρος υπουργοί και εκπρόσωποι των αρμόδιων υπουργείων, καθώς και οι διευθυντές Πολιτιστικών Οργανισμών και Μουσείων των χωρών.

Όπως εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, σήμερα το απόγευμα θα υπογραφεί η σχετική διακήρυξη, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει οριστικοποιηθεί το πλήρες σχέδιο, βάσει του οποίου θα προχωρήσει η πολιτισμική συνεργασία των χωρών.

Οι τομείς που θα επικεντρωθούν οι φορείς εστιάζονται στα εικαστικά, τις παραστατικές τέχνες, τη μουσική, τα μουσεία και την άυλη κληρονομιά, ενώ για τις ανάγκες της πρωτοβουλίας έχει συσταθεί ειδική επιτροπή που πραγματοποιεί εργασίες πάνω στις κατευθύνσεις και τις στρατηγικές που θα ακολουθήσουν οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, σε μία πρώτη συζήτηση των εκπροσώπων των αρμόδιων υπουργείων των έξι χωρών τέθηκαν τα χαρακτηριστικά που οφείλει να έχει το μοντέλο πολιτισμού που προωθείται. Ανταλλαγές και τρόπος σύμπραξης καλλιτεχνών προς όφελος της περιφερειακής και της πολιτιστικής ανάπτυξης, δημιουργικές βιομηχανίες, ανταλλαγή εμπειριών από παραγωγές των φιλμ του σινεμά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν. Παράλληλα, συζητείται και η δυνατότητα ενός summer school καλλιτεχνών και παραγωγών, που όπως εκτίμησε η κ. Ζορμπά μπορεί να ξεκινήσει σύντομα, ενδεχομένως και το προσεχές καλοκαίρι.

«Η Συνάντηση Πολιτισμού πραγματοποιείται σε εξαιρετικό κλίμα βαδίζοντας πάνω στις συνεργασίες που ήδη υπάρχουν μεταξύ των χωρών» σημείωσε η κ. Ζορμπά, θέτοντας ως «στοίχημα» τη δημιουργία ενός δυνατού μοντέλου συνεργασίας του ευρωπαϊκού Νότου. «Στο μεσοδιάστημα συμπίπτουν συναντήσεις, γεγονότα, δίκτυα και η πύκνωση των γεγονότων βοηθά να κάνουμε μια νέα αρχή για την αξιοποίηση όλων των στοιχείων που θα σημάνουν μία νέα προοπτική για τον ευρωπαϊκό Νότο με κοινή κουλτούρα» συμπλήρωσε. Εξέφρασε την επιθυμία της να ενταχθούν στην πρωτοβουλία φορείς, όπως οι λογοτέχνες και οι ποιητές και να αγκαλιάσουν την κίνηση αυτή και άλλες χώρες της περιοχής και επεσήμανε: «Τα προβλήματά μας είναι κοινά, η γλώσσα μας είναι κοινή, οι προοπτικές και ο προορισμός μας είναι κοινός, γεγονός που με κάνει να αισθάνομαι αισιόδοξη για τη συνέχεια της πρωτοβουλίας αυτής».

Ευγνώμων για τη συμμετοχή της χώρας της στην πρωτοβουλία δήλωσε η υφυπουργός Πολιτισμού της Αλβανίας, Valbona Shyjaku υπογραμμίζοντας πως μέσα από τη Συνάντηση Πολιτισμού θα υπάρξει «καλύτερη κατανόηση μεταξύ των χωρών και ένα πιθανό μέλλον για συνεργασία σε μεγαλύτερο βαθμό με στόχο την υποστήριξη των πολιτιστικών αξιών και της κληρονομιάς».

«Στη συνάντηση είχαμε πολλές ιδέες και προτάσεις για πιθανά project, για τη φιλοξενία καλλιτεχνών σε οργανισμούς των άλλων χωρών, τα οποία δεν αφορούν μόνο ιδρύματα πολιτισμού αλλά και ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον τομέα αυτό» είπε από την πλευρά του ο Σέρβος υφυπουργός Πολιτισμού, Dejan Maslokovic και πρόσθεσε: «Έχουμε τόσα κοινά στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς από αυτά που μπορούμε να συζητήσουμε».

Για ευκαιρία περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσων των χωρών με σημείο αναφοράς την εγγύτητα και την πολιτιστική κληρονομιά μίλησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού της Ρουμανίας, Mihai Gherghe προσθέτοντας πως με τη Συνάντηση Πολιτισμού θα βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για συνεργασία στη δημιουργική βιομηχανία και τους πολιτιστικούς τομείς.

Τέλος, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Πολιτισμού του Μαυροβουνίου, Aleksandar Dajkovic εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της χώρας του αναφορικά με εργασίες που αφορούν την πρόοδο ανάμεσα στις χώρες και υπογράμμισε: « Η διακήρυξη αυτή θα ακολουθήσει τους στρατηγικούς μας στόχους και μπορεί να μην είμαστε μεγάλη χώρα, αλλά είμαστε ειλικρινής εταίρος.