Skip to main content

Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης: Και στο 2ο lockdown κλείσαμε εν μια νυκτί

Η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης συμμετείχε σε σύσκεψη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Τα προβλήματα που του έθεσαν

Σε μια σειρά επαφών και συναντήσεων για τις εξελίξεις στο κλάδο της εστίασης προχώρησε η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης.

Η ΠΕΘ συμμετείχε μαζί με το Σωματείο Ψητοπωλών - Καφέ μπαρ – Εστιατορίων, τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και την Ένωση Ξενοδόχων σε σύσκεψη με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα.

Η ενημέρωση αφορούσε τον κλάδο είχε ως βασικό άξονα την δυσάρεστη θέση, στην οποία έχει βρεθεί πλέον ο κλάδος και οι δεδομένες πλέον συνθήκες αφανισμού του.

Κατά τη συνάντηση τονίστηκε η σημαντική θέση του κλάδου της εστίασης στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η τεράστια συμβολή του στην αγορά εργασίας και τον τουρισμό.

Τονίστηκε επιπλέον, η απαξίωση του κλάδου από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, η οποία συνίσταται σε αποφάσεις που τον καθιστούν πάντα τον τελευταίο τροχό της αμάξης.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας :

- Τονίσαμε ότι ο κλάδος δεν έχει ουσιαστικά αποζημιωθεί για καμία ζημιά από αυτές τις οποίες έχει υποστεί. Κάθε επιχείρηση από τον Μάρτιο ως σήμερα μετρά μόνο ζημίες, οι οποίες απλώς μετατίθενται ως πληρωμές από το κράτος στο απώτερο μέλλον, ενώ το μετρό της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι έμμεσος δανεισμός. Ειδικά, για τη Θεσσαλονίκη, όπως στο πρώτο, έτσι και στο δεύτερο Lock down κλείσαμε εν μια νυκτί χωρίς κανείς να λάβει υπόψη του κόστη αγορών σε τρόφιμα και μη διατηρήσιμα προϊόντα! Εδώ, έγινε σαφής πως τα οικονομικά επιτελεία αγνόησαν παντελώς τι έγινε στις αντίστοιχες χώρες του εξωτερικού και τι υποστήριξη δόθηκε στους κλάδους της εστίασης, ώστε να μην σπάσει η αλυσίδα της λειτουργίας της.

- Θέσαμε το σοβαρό θέμα των εργασιακών του κλάδου, που έχει να κάνει με την επί οκτάμηνου παροχή των 534 ευρώ σε εργαζομένους, οι οποίοι αδυνατούν για τόσο χρονικό διάστημα να υποστηρίξουν κάθε οικογενειακό προγραμματισμό, αν λάβει κάνεις υπόψη και την τεράστια καθυστέρηση απόδοσης αυτών των χρημάτων (περίπου 45 ημέρες) και το τρομακτικό νούμερο ανεργίας που μαστίζει τους εργαζόμενους του κλάδου.

- Ενημερώσαμε για τα θέματα των μισθώσεων και τα πολλαπλά προβλήματα που υπάρχουν, όπως μισθώσεις που είναι υπό λήξη και ουσιαστικά είναι ανενεργές εδώ και 8 μήνες, καθώς επίσης και θέματα αδυναμίας πληρωμών λόγω της μη βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

- Ενημερώσαμε για την πολύ κακή συμμετοχή του κλάδου σε αποφάσεις και δεδομένα, διότι η μη ξεκάθαρη ένταξη του σε ένα φορέα τον καθιστά υπόλογο σε περίπου 10 υπουργεία.

- Εκφράσαμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για το απαράδεκτο οικονομικό τέχνασμα της εξαφάνισης της σοβαρής ενίσχυσης μέσω της 3ης επιστρεπτέας προκαταβολής, ένα αλγοριθμικό κόλπο της τελευταίας στιγμής (οπού αφαιρέθηκαν όλα τα ποσά των χρημάτων, που δοθήκαν μέσω των αναστολών στους εργαζομένους κάθε επιχείρησης), γεγονός που δεν τιμά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο ουσιαστικά έδειξε και την υποτίμηση στον κλάδο. Η τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν μια ανάσα ρευστότητας που περίμεναν όλες οι επιχειρήσεις και τελικά κατέληξε σε ένα εξευτελιστικό χαρτζιλίκι για όλους.

- Τονίσαμε τα τεράστια κόστη που προέκυψαν από τα δυσανάγνωστα και χωρίς ερμηνευτικές διατάξεις μετρά, τα οποία πολλές επιχειρήσεις αδυνατούσαν ή μάτωναν για να εφαρμόσουν. Η ανυπαρξία της επιλεγμένης αναστολής που είχε ζητηθεί από τον κλάδο δεν έγινε, ώστε να διασωθούν οι αδύναμοι.

Με βάση όλα τα παραπάνω ζητήσαμε άμεσα μέτρα διόρθωσης της δυσάρεστης κατάστασης που συνοψίζονται στα εξής :

1. Επιδότηση ενοικίου έως και τον Απρίλιο του 2021 με ανταποδοτικά οφέλη προς τους ιδιόκτητες των καταστημάτων μας.
2. Σοβαρές ενέσεις ρευστότητας με μη επιστρεπτέες προκαταβολές, που δεν θα έχουν τερτίπια ή αλγοριθμικά κόλπα που θα τις καθιστούν ελάχιστες. Θα πρέπει να συνδικάζονται με τις σοβαρές απώλειες τζίρου 2019-2020.
3. Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας, η οποία πρέπει να γίνει με ελαχιστοποίηση των εισφορών και επιδομάτων, αλλά με ταυτόχρονη αύξηση των κατωτάτων μισθών από την πλευρά μας.
4. Δημιουργία ΓΓ γραμματείας για την εστίαση με σταδιακή ένταξη στο Υπουργείο Τουρισμού, ώστε ο κλάδος να αποκτήσει την υπόσταση, τον φορέα και την εικόνα που πρέπει και να μην παίρνονται αποφάσεις γι’ αυτόν χωρίς αυτόν. Ο κλάδος της εστίασης θέλει τη θέση που του αξίζει, βάζοντας ένα τέλος στις ανυπόληπτες σκέψεις που τον στοιχειώνουν.