Skip to main content

Πρότυπη μονάδα με «όπλο» την ανακύκλωση!

Με απόλυτη επιτυχία λειτουργεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Μικροχώρι Δράμας μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις θερμοκηπίων στη χώρα, η «Θερμοκήπια Δράμας Α.Ε.».
Με απόλυτη επιτυχία λειτουργεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Μικροχώρι Δράμας μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις θερμοκηπίων στη χώρα, η «Θερμοκήπια Δράμας Α.Ε.», με παραγωγή ποιοτικών κηπευτικών και βασικό πλεονέκτημά της τις σύγχρονες μεθόδους ανακύκλωσης που εφαρμόζει.

Θυγατρική της ελληνικών συμφερόντων πολυεθνικής International Technological Applications/ITA –που εξειδικεύεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας- η «Θερμοκήπια Δράμας Α.Ε.» αποτελεί πρότυπο εταιρίας που αξιοποιεί μέσω της ανακύκλωσης κάθε υλικό και μέσο (ακόμα και το –βλαπτικό σε άλλες περιπτώσεις- διοξείδιο του άνθρακος!).

Με παραγωγή έντεκα μήνες το χρόνο, τα «Θερμοκήπια Δράμας» διοχετεύουν τις κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί και πράσινες πιπεριές που παράγουν στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού (Ολλανδία, Γερμανία, Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία κ.ά.). 
«Αρχικά ξεκινήσαμε με όλη μας την παραγωγή «κλεισμένη» για χώρες του εξωτερικού» λέει στη Voria.gr ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας Νίκος Αμπεριάδης. «Όμως, η καλή φήμη της ποιότητας των προϊόντων μας άνοιξε σύντομα και την ελληνική αγορά, οπότε αυτή τη στιγμή το ισοζύγιό μας μεταβλήθηκε σε 60% υπέρ της Ελλάδας και 40% για άλλες ευρωπαϊκές αγορές».

Η μονάδα καλύπτει 100 στρέμματα στο Μικροχώρι (τέσσερα χιλιόμετρα από το κέντρο της Δράμας), με σύγχρονες εγκαταστάσεις καλλιέργειας και τυποποίησης κηπευτικών.

«Τους τελευταίους μήνες, εκτός από τις πιπεριές αρχίσαμε να καλλιεργούμε επίσης μαρούλια, αγγουράκια, αντίδια, μαϊντανό και άνηθο.  Σε μικρές ποσότητες ακόμα, καθώς ο κύριος όγκος της παραγωγής παραμένουν οι πιπεριές μας, που γίνονται ανάρπαστες.  Αλλά η αγορά μας ζητά και άλλα είδη, οπότε προσπαθούμε ν’ ανταποκριθούμε στη ζήτηση αυτή…», τονίζει ο κ. Αμπεριάδης.

Η υψηλή ποιότητα των προϊόντων εξασφαλίζεται από τις σύγχρονες γεωπονικές μεθόδους που ακολουθούνται στη μονάδα, εφαρμόζοντας φιλικές προς το περιβάλλον τακτικές και αξιοποιώντας τις αρχές της ανακύκλωσης.

«Η χρήση χημικών απαγορεύεται αυστηρά στα θερμοκήπιά μας», επισημαίνει ο Γεν. Διευθυντής Ν. Αμπεριάδης. «Αντί γι’ αυτά αξιοποιούμε τα «όπλα» που μας παρέχει η ίδια η φύση.  Στη θέση των φυτοφαρμάκων χρησιμοποιούμε ωφέλιμα έντομα που αντιμετωπίζουν με τον καλύτερο –και φυσικότερο- τρόπο τους εχθρούς των φυτών, ενώ ωφέλιμα έντομα χρησιμοποιούνται επίσης για τη γονιμοποίηση και για τη βελτίωση της ποιότητας των φυτών».

Η μονάδα δεν χαρακτηρίζεται τυχαία ως «φιλική προς το περιβάλλον»: η πλήρης αυτοματοποίηση των διαδικασιών λίπανσης, άρδευσης, εξαερισμού, σκίασης και υδρονέφωσης περιορίζει στο ελάχιστο κάθε σπατάλη υλικών και ενέργειας. Η στέγη των θερμοκηπίων είναι κατασκευασμένη έτσι, ώστε το βρόχινο νερό να συλλέγεται και να αξιοποιείται για τις ανάγκες της εγκατάστασης.

Η επιχείρηση χρησιμοποιεί ως καύσιμο το φυσικό αέριο, από το οποίο παράγει ηλεκτρικό ρεύμα που δεν καλύπτει απλώς τις δικές της απαιτήσεις, αλλά και μεταπωλείται στη ΔΕΗ. Συνολικά η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στα «Θερμοκήπια Δράμας» ανέρχεται σε πέντε μεγαβάτ (5MW) ετησίως.  Ποσότητα αρκετή, για να ηλεκτροφωτίσει μία πόλη σαν τη Δράμα κάθε νύχτα για έναν χρόνο!
Με το φυσικό αέριο η μονάδα όχι μόνο εξασφαλίζει το απαραίτητο ηλεκτρικό ρεύμα για τη λειτουργία της και τη θερμότητα που απαιτείται για τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στα απέραντα φυτώρια (πάνω από 250.000 φυτά) όλη την καλλιεργητική περίοδο, αλλά επωφελείται κι από το παράγωγο της καύσης του φυσικού αερίου, το διοξείδιο του άνθρακος, το οποίο διοχετεύεται μέσω ειδικών εγκαταστάσεων στα φυτά –καθώς είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή τους.

Το κόστος της επένδυσης της ΙΤΑ στη Δράμα έφτασε συνολικά τα 22 εκατ. ευρώ –από τα οποία το ένα τρίτο καλύφθηκε με κοινοτική χρηματοδότηση.
Στα «Θερμοκήπια Δράμας» απασχολούνται μόνιμα 45 άτομα, που αυξάνονται σε 60 ανάλογα με τις εποχιακές απαιτήσεις της παραγωγής. Εκτός των άλλων, δηλαδή, η επιχείρηση αποτελεί μία αξιόπιστη διέξοδο για απασχόληση δεκάδων ατόμων σε μία περιοχή που πλήττεται εδώ και αρκετά χρόνια από υψηλή ανεργία.