Skip to main content

Πρότυπο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην Πρέβεζα

Ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που αποτελεί πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα, δημιούργησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας στην περιοχή της Λίμνης του Ζηρού σε συνεργασία με το Δήμο Φιλιππι
Ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα δημιούργησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας στην περιοχή της Λίμνης του Ζηρού σε συνεργασία με το Δήμο Φιλιππιάδας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων στις 2 Φεβρουαρίου, ο Νομάρχης Πρέβεζας, Βασίλης Ιωάννου, συνοδευόμενος από το νέο πρόεδρο του Φορεά Αμβρακικού, Τρ. Αλμπάνη και το Δήμαρχο Φιλιππιάδας, Δ. Γιολδάση, επισκέφτηκε το Κέντρο και επιθεώρησε την πρόοδο των εργασιών.

Αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις «παιδούπολης» που υπήρχαν στην περιοχή από την εποχή της Φρειδερίκης, με την απομάκρυνση κατεστραμμένων οικίσκων και την πλήρη αποκατάσταση και ανακαίνιση αυτών που όφειλαν να διατηρηθούν, αλλά και τις ήπιες εγγειοβελτιωτικές παρεμβάσεις και τη δημιουργία οδών πρόσβασης, δημιουργήθηκε ένα από τα πιο εντυπωσιακά Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Στο Κέντρο έχουν ήδη αποσπασθεί από το υπουργείο Παιδείας εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα ασχοληθούν με τη βιωματική μετάδοση στους μαθητές γνώσεων που συνδέονται με το περιβάλλον και τη διατήρησή του. Διαθέτει αίθουσες διδασκαλίας, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σύγχρονα εποπτικά μέσα.

Το Κέντρο δε θα υποδέχεται μόνο επισκέπτες μαθητές από τα σχολεία του νομού, αλλά και μαθητές από όλη την Ελλάδα, καθώς διαθέτει ξενώνα, πλήρως εκσυγχρονισμένο, στον οποίο μπορεί να φιλοξενηθεί ικανός αριθμός μαθητών.

Με την ολοκλήρωση του Κέντρου, η περιοχή αναμένεται να γίνει πόλος έλξης για πλήθος μαθητών από όλη την Ελλάδα, αλλά και φυσιολατρών και μελετητών της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας της περιοχής, καθώς και ένα ζωντανό βιωματικό σχολείο για το περιβάλλον για τους μαθητές του νομού Πρέβεζας και τους όμορους νομούς.

Ο Νομάρχης Πρέβεζας μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης δήλωσε: «Επιλέξαμε σήμερα να επισκεφθούμε την περιοχή της λίμνης του Ζηρού, στην οποία επενδύουμε πολλά στα θέματα του περιβάλλοντος και γενικότερα της πράσινης ανάπτυξης για το νομό. Έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας με την υποστήριξη της Νομαρχίας, του Δήμου Φιλιππιάδας και των πολιτών. Η φιλοδοξία μας είναι να καταστεί ένα πρότυπο, ένα καινοτόμο κέντρο που θα ξεφύγει από τα στερεότυπα που μέχρι τώρα ξέραμε και θα δώσει μια προοπτική ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα περιβάλλοντος, αλλά και σε θέματα χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όπως έχουμε ξαναπεί, μετά την ολοκλήρωση των κτιρίων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του κέντρου, θα ξεκινήσουμε τη δημιουργία ενός εργαστηρίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου οι επισκέπτες θα αποκτούν βιωματική σχέση με αυτό που αποκαλούμε «πράσινη ενέργεια».