Skip to main content

Προβάδισμα της «εκλεκτής» της Μέρκελ

Τρεις εβδομάδες πριν το συνέδριο σχεδόν ένας στους δυο ψηφοφόρους της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης εκφράζεται υπέρ της «εκλεκτής» της νυν καγκελαρίου.

Στις αρχές Δεκεμβρίου κρίνεται στο Αμβούργο ποιος θα διαδεχθεί την Άγκελα Μέρκελ στην προεδρία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και κατ΄ επέκταση ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει μελλοντικά το κόμμα. Εάν δηλαδή θα παραμείνει στο χώρο του Κέντρου όπου οδήγησε το κόμμα η νυν πρόεδρος τα τελευταία 18 χρόνια ή εάν θα επιστρέψει στις παραδοσιακές, συντηρητικές του ρίζες. Όσοι από τους 1.001 συνέδρους στηρίζουν την κεντρώα κατεύθυνση θα πρέπει να εκφραστούν και στο συνέδριο υπέρ της εκλεκτής της Αγκελα Μέρκελ, νυν ΓΓ του κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Όσοι, αντίθετα, επιθυμούν να αποκτήσει η CDU και πάλι ένα πιο συντηρητικό προφίλ έχουν να επιλέξουν, μέχρι στιγμής, ανάμεσα σε δυο υποψηφίους: τον νυν υπουργό Υγείας, πρώην υφυπουργό Οικονομικών επί Σόιμπλε, Γενς Σπαν ή τον πρώην επικεφαλής της Κ. Ο. και θεωρούμενο εσωκομματικό αντίπαλο της Μέρκελ, Φρίντριχ Μερτς.

Τρεις εβδομάδες πριν το συνέδριο πάντως η υποψήφια του Κέντρου φαίνεται να έχει μέχρι στιγμής τις μεγαλύτερες πιθανότητες εκλογής. Στη δημοσκόπηση Deutschlandtrend του ARD που δημοσιεύεται σήμερα Παρασκευή, το 46% των ψηφοφόρων της CDU εκφράζεται υπέρ της Κραμπ-Καρενμπάουερ, το 31% υπέρ του Μερτς ενώ μόλις το 12% προτιμά τον Σπαν.

Η συντριπτική πλειονότητα των οπαδών της CDU χαιρετίζει την ίδια ώρα το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει συζήτηση για τον μελλοντικό πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ οι μισοί περίπου οπαδοί του κόμματος και συγκεκριμένα το 48%, συμφωνούν με τον κεντρώο προσανατολισμό της CDU, το 31% εκφράζεται υπέρ ενός πιο διακριτού συντηρητικού στίγματος.

Εντυπωσιακό δημοσκοπικό άλμα των Πρασίνων

Πάντως, το θέμα της διαδοχής Μέρκελ αλλά και η συζήτηση για την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος δεν φαίνεται να ευνοούν μέχρι στιγμής δημοσκοπικά το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Σύμφωνα με το Deutschlandtrend, η ένωση των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU συνεχίζει να λαμβάνει -όπως και στην τελευταία δημοσκόπηση- μόλις 26% στην πρόθεση ψήφου. Ένα εντυπωσιακό άλμα κάνουν την ίδια ώρα οι Πράσινοι που απογειώνονται στις δημοσκοπήσεις. Οι Πράσινοι κερδίζουν έξι ποσοστιαίες μονάδες και εκτοξεύονται πλέον στο 23%, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση.
Αναλυτές αποδίδουν την άνευ προηγουμένου άνοδο των Πρασίνων στη δυσαρέσκεια των Γερμανών με την νυν συγκυβέρνηση των δυο μεγάλων κομμάτων. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των πολιτών δηλώνουν δυσαρεστημένοι έως πολύ δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η καθοδική πορεία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που λαμβάνουν μόλις 14% στην πρόθεση ψήφου. Τα 2/3 των πολιτών δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πρεσβεύει σήμερα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Τα 3/4 εκτιμούν την ίδια ώρα ότι δεν προχωρά ικανοποιητικά η ανανέωση του κόμματος υπό τη νέα πρόεδρο Νάλες.

Από δυο μονάδες χάνουν το εθνολαϊκιστικό AfD που υποχωρεί στο 14% αλλά και οι Φιλελεύθεροι (FDP) που βλέπουν τη δύναμή τους να μειώνεται στο 8%. Μια μονάδα χάνει και η Αριστερά (Die Linke) που λαμβάνει 9%.

Ζαμπίνε Κίνκαρτς / Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle