Skip to main content

Πρόβλεψη Σαρηγιάννη: Από αύριο αρχίζει η μείωση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει σταθεροποίηση και οι προοπτικές που υπάρχουν είναι η εικόνα να βελτιώνεται συνεχώς, σύμφωνα με τον καθηγητή

Από αύριο Τετάρτη θα αρχίσει η μείωση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, που θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα παράλληλα με την υποχώρηση του πανδημικού κύματος σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη Voria.gr o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή υπάρχει σταθεροποίηση και οι προοπτικές που υπάρχουν είναι η εικόνα να βελτιώνεται συνεχώς, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής υγιεινής.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο της χώρας ο κ. Σαρηγιάννης επισημαίνει στη Voria.gr ότι η πανδημία βρίσκεται σε ήπια φάση αποκλιμάκωσης και αν συνεχίσουμε με ό,τι έχει προγραμματιστεί μέχρι τώρα, δηλαδή άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης μετά το Πάσχα, αλλά και άνοιγμα εστίασης και τουρισμού στα μέσα Μαΐου, στα τέλη του μηνός θα έχουμε 1.100 με 1.200 κρούσματα, το ένα τρίτο από όσα υπάρχουν σήμερα. Η εικόνα θα είναι ακόμη καλύτερη με 600 – 800 κρούσματα ημερησίως στις 15 Ιουνίου και 400 στα τέλη Ιουνίου. Σε αυτό το σενάριο τα μοντέλα και οι εκτιμήσεις της ομάδας του κ. Σαρηγιάννη ενσωματώνουν δύο υποθέσεις: το προσεκτικό άνοιγμα των ναών την Μεγάλη Εβδομάδα, περίπου σαν κι αυτό που φαίνεται να συμφωνούν κυβέρνηση, εκκλησία και λοιμοξιολόγοι, αλλά και την απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα, κάτι στο οποίο, επίσης, φαίνεται να καταλήγουν κυβέρνηση και λοιμοξιολόγοι.

Όπως λέει ο κ. Σαρηγιάννης, με αυτά τα δεδομένα ένα πρώτο αξιόλογο τείχος ανοσίας θα έχει δημιουργηθεί στα τέλη Ιουνίου και το καλοκαίρι θα εξελιχθεί με αρκετές ελευθερίες. Με βάση και την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος η ανοσία της κοινότητας έναντι του κορωνοϊού προβλέπεται –κατά τον καθηγητή του ΑΠΘ- στα τέλη Οκτωβρίου, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και αν υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας λόγω μεταλλάξεων του ιού η αντιμετώπισή της θα είναι ευχερέστερη, επειδή το σύστημα υγείας θα έχει πάρει βαθιές ανάσες.