Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021
x

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ 700 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Η πρόβλεψη για την πορεία της πανδημίας μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου - Η εκτίμηση για τις επιπτώσεις από εστίαση και γυμνάσια-λύκεια

Νέα μείωση κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, αλλά ελαφρά άνοδο από την επόμενη, ώστε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα φτάσουμε στα περίπου 700 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα σε εβδομαδιαία βάση, προβλέπει για το επόμενο διάστημα η ομάδα του καθηγητή του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, η οποία υπολογίζει με πολυπαραγοντικό τρόπο τα κρούσματα και από τον περασμένο Απρίλιο αποδεικνύεται εξαιρετικά ακριβής.

Μιλώντας στη Voria.gr ο καθηγητής Σαρηγιάνης εκτιμά ότι η καθοδική πορεία της καμπύλης που υπάρχει το τελευταίο διάστημα θα κρατήσει μέχρι τις 21 Ιανουαρίου. Μετά θα υπάρξει επιπεδοποίηση μέχρι τις 25 του μηνός και μετά θα ξεκινήσει η ελαφρώς ανοδική πορεία των κρουσμάτων -κατά 20 με 30 την ημέρα- θα συνεχιστεί μέχρι περίπου τα μέσα Μαρτίου. Από τότε θα αρχίσει η αποκλιμάκωση μέχρι να φτάσουμε στον Ιούνιο, οπότε τα κρούσματα αναμένεται να είναι περί τα 130 ημερησίως.

Αξίζει να σημειωθούν δύο παράμετροι:

Πρώτον, στους υπολογισμούς Σαρηγιάννη που γίνονται αυτή την περίοδο λαμβάνεται υπόψιν και η πρόοδος των εμβολιασμών, σύμφωνα με το πρόγραμμα που δίνουν στους ερευνητές του ΑΠΘ οι αρμόδιες κρατικές αρχές.

Δεύτερον, αν και στις νέες προβλέψεις της ομάδας Σαρηγιάνη υπολογίζονται οι αποφάσεις της περασμένης παρασκευής για σχεδόν πλήρη άνοιγμα του λιανεμπορίου από σήμερα, στην εξίσωση δεν συμπεριλαμβάνεται κανένα σενάριο ούτε για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ούτε -πολύ περισσότερο- για την επαναλειτουργία της εστίασης, που αποδεδειγμένα αποτελεί πηγή υπερμετάδοσης, καθώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης οι δύο αυτές δραστηριότητες αναμένεται να επιβαρύνουν την υγειονομική εικόνα, αν και σε συνδυασμό με την πρόοδο των εμβολιασμών και την καλυτέρευση του καιρού από το Μάρτιο οι επιπτώσεις δεν θα είναι συγκλονιστικές, αλλά ελεγχόμενες.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ