Skip to main content

Προβλήματα εμφιάλωσης λόγω καλής σοδειάς

Δυσκολότερη φέτος για τους αμπελουργούς στην περιοχή του Ρήνου η εμφιάλωση του κρασιού. Οι χονδρέμποροι φιαλών δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν.

Το ρεκόρ εμφιάλωσης της περασμένης χρονιάς οδήγησε σε… έλλειψη μπουκαλιών για τους οινοπαραγωγούς, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Εκτός όμως από την πλούσια σοδειά, τη δυσχέρεια συμπληρώνει το γενικότερο πρόβλημα στην παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων υαλουργίας. Στη Γερμανία συγκεκριμένα υπάρχουν μόνο τρεις μεγάλες μονάδες παραγωγής.

«Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις παραγγελίες, όχι μόνο λόγω χρόνου, αλλά και εξαιτίας έλλειψης υλικών», τονίζει ο Ζάσα Βλοντάρτζικ, οικονομικός διευθυντής μίας επιχείρησης χονδρεμπορίου φιαλών στη Ρηνανία-Παλατινάτο, η οποία φημίζεται για τα κρασιά της. Όπως επισημαίνει βέβαια, γι' αυτό δεν ευθύνεται μόνο η καλή σοδειά του 2018, αλλά και η ευρύτερη στροφή των εμπόρων ποτών και αναψυκτικών στο γυαλί, λόγω της σταδιακής κατάργησης του πλαστικού.

Μόνη λύση οι έγκαιρες παραγγελίες

Στις περισσότερες περιπτώσεις το τμήμα πωλήσεων ήταν ενημερωμένο για την επερχόμενη δυσχέρεια. «Για την εμφιάλωση του Φεβρουαρίου είχαμε αγοράσει ήδη τον Νοέμβριο της περασμένης χρονιάς τα μπουκάλια», σημειώνει ο Χάνεκε Σένχαλς. Η έγκαιρη παραγγελία των μπουκαλιών είναι ίσως το σημαντικότερο μέτρο και για το γερμανό οινοποιό Μάρτιν Τες: «Απλά τα γεμίζουμε αργότερα, είναι κι αυτό μία λύση».

Οι δυσκολίες βέβαια για τον κλάδο της υαλουργίας και το εμπόριο γυαλιού συνεχίζονται. Συγκεκριμένα, η αυξανόμενη ποικιλία των φιαλών αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα που δυσχεραίνουν την παραγωγή, όπως αναφέρει ο Ερνστ Μπίσερ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οίνου. «Το γυαλί αποτελεί ιδανικό υλικό για την παρασκευή δοχείων και τη συντήρηση του κρασιού», συμπληρώνει, «χάρη στο πράσινο ή γενικότερα σκούρο χρώμα του γυαλιού αποτρέπεται η γρήγορη ωρίμανση του οίνου». Βέβαια, όπως σημειώνει, για τις κορυφαίες μάρκες κρασιού τίθεται και το ζήτημα του σχήματος του μπουκαλιού – κυρίως τα κρασιά υψηλής ποιότητας εμφιαλώνονται από τους αμπελουργούς σε ιδιαίτερα μπουκάλια.

Βανέσα Κενεκε / Πέτερ Τσούνκε

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

Πηγή: Deutsche Welle