Skip to main content

Προβλήματα στη μεταφορά 1.000 μαθητών με αναπηρίες στη Θεσσαλονίκη

Εξαίρεση της μεταφοράς μαθητών από τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό ζητεί η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου για να λυθεί το πρόβλημα.

Η εξαίρεση του έργου της μεταφοράς των μαθητών από τη μέθοδο του ηλεκτρονικού διαγωνισμού, που είναι χρονοβόρα, είναι η λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη μεταφορά των παιδιών με αναπηρίες στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό τόνισε στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, η αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου, η οποία πρόσθεσε ότι ακόμη και εντός της ημέρας, αναμένεται το υπουργείο Εσωτερικών να υιοθετήσει την πρόταση εξαίρεσης που έχει καταθέσει η ίδια, ώστε να λυθούν τα ζητήματα που έχουν ανακύψει.

Ήδη υπάρχουν μεγάλες διαμαρτυρίες από γονείς των παιδιών με αναπηρίες, του νομού Θεσσαλονίκης για τη μεταφορά των παιδιών στα σχολεία. Πρόκειται για περίπου 1.000 παιδιά σε όλο το νομό, που σήμερα εξυπηρετούνται ανεπαρκώς από τα 172 ημερήσια δρομολόγια.

Το θέμα έφερε στη Μητροπολιτική Επιτροπή η παράταξη της «Ελληνικής Αυγής», η οποία επισήμανε τις διαμαρτυρίες της Ένωσης Τυφλών Βόρειας Ελλάδας «Λουδοβίκος Μπράιγ» για τη μεταφορά των μαθητών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Θεσσαλονίκης. Οι γονείς των παιδιών κατηγορούν τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης για «μη έγκαιρη προκήρυξη και ανάθεση του διαγωνισμού εκμίσθωσης των μέσων για τη μεταφορά των τυφλών μαθητών» του συγκεκριμένου σχολείου.

«Η διακήρυξη του διεθνή ανοιχτού ηλεκτρονικού μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών της δικής μας χωρικής αρμοδιότητας βρίσκεται στο στάδιο των ενστάσεων. Έχει ολοκληρωθεί το στάδιο της αξιολόγησης των δικαιολογητικών συμμετοχής. Ειδικότερα για τη μεταφορά των μαθητών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών επίκειται λύση για την απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών καθώς μέσα από τον διαγωνισμό έχει υπάρξει μέριμνα για τη μεταφορά των μαθητών. Αυτό σημαίνει ότι η μη έγκαιρη δεν υφίσταται. Δεν ξεχωρίζει ο διαγωνισμός του ειδικού σχολείου των τυφλών από όλα τα άλλα ξεκινούν όλα μαζί . Οι όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται σήμερα δεν οφείλονται στην καθυστέρηση διενέργειας του διαγωνισμού αλλά στη δυναμική φύση του έργου. Δηλαδή συχνές αλλαγές σχεδιασμού λόγω μετακινήσεων των μαθητών από τη μία σχολική μονάδα στην άλλη», απάντησε η κ. Πατουλίδου.

Σύμφωνα με το νόμο, εάν υπάρξει έστω και ένας μαθητής το δρομολόγιο του οποίου αλλάζει, τότε απαιτείται επανασχεδιασμός των δρομολογίων κι αυτό είναι μια στρέβλωση που δημιουργεί το πρόβλημα. Μάλιστα, η μεταφορά των μαθητών με αναπηρίες παρουσιάζει εξαιρετικές ιδιαιτερότητες, σύμφωνα με την κ. Πατουλίδου, καθώς η αφαίρεση ενός μαθητή από ένα δρομολόγιο και η προσθήκη του σε ένα άλλο επιβάλλει τον επανασχεδιασμό και των δύο δρομολογίων.

«Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις νέων εγγραφών απαιτείται επανασχεδιασμός όλων των δρομολογίων που εξυπηρετούν τις περιοχές όπου διαμένουν οι νέοι μαθητές για την παροχή υπηρεσίας μεταφοράς. Συνολικά έχουν σχεδιαστεί 172 δρομολόγια για τη μεταφορά των μαθητών των ειδικών σχολείων. Εδώ και πολύ καιρό έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από το υπουργείο να εξαιρεθεί το έργο της μεταφοράς των μαθητών από τον τρόπο του ηλεκτρονικού διαγωνισμού γιατί είναι πάρα πολύ χρονοβόρος. Να σκεφτείτε ότι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνται τρεις συνεδριάσεις οικονομικής επιτροπής... Επιπλέον οι ανάδοχοι με ειδικά οχήματα για τη μεταφορά μαθητών με αναπηρίες είναι ελάχιστοι. Οποιαδήποτε μη αποδοχή δρομολογίου από έναν ή περισσότερους μπλοκάρει χρονικά όλη τη διαδικασία», είπε η κ. Πατουλίδου.

Η αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι ακόμη και εντός της ημέρας είναι πιθανό ο αρμόδιος υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, έπειτα από πιέσεις, να αποφασίσει την εξαίρεση τουλάχιστον των δρομολογίων για τους μαθητές με αναπηρίες, τα οποία θα μπορούν να εκτελούνται με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.