Skip to main content

Προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών ειδικά της Θέρμης

Περιφέρεια και υπουργείο Εσωτερικών συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιούργησε η ΚΥΑ για τη μεταφορά μαθητών.

«Πιο ευέλικτη» διαδικασία για τη μεταφορά των μαθητών στο νομό Θεσσαλονίκης ψάχνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, μετά και την εφαρμογή της σχετικής ΚΥΑ, που αφήνει πολλούς μαθητές χωρίς δωρεάν μεταφορά ή με μεταφορά που δεν είναι του επιθυμητού επιπέδου.

Σχετικές διαμαρτυρίες υπάρχουν από γονείς και εκπαιδευτικούς και το θέμα έφερε στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, με επερώτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Ελληνική Αυγή», Νίκος Χρυσομάλλης.

Ο κ. Χρυσομάλλης τόνισε ότι πολλοί μαθητές κυρίως γυμνασίων και λυκείων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μετακίνησης καθώς καθυστερεί η προσέλευσή τους στις σχολικές μονάδες και η αποχώρησή τους από αυτές. Ως συνέπεια, όπως καταγγέλλουν και γονείς, της εφαρμογής της σχετικής ΚΥΑ, που οδήγησε σε κατάργηση σχολικών δρομολογίων. Αυτό, όπως είπε ο κ. Χρυσομάλλης, είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί το πρόβλημα, ειδικά σε δήμους, όπως της Θέρμης και σε μαθητές των περιοχών Σουρωτή, Αγ. Παρασκευή, Ταγαράδες, Νέο Ρύσιο, Βασιλικά, 1ο – 2ο ΓΕΛ Μίκρας (Σχολάρι, Καρδία), ΕΠΑΛ Βασιλικών, Πλαγιάρι...

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, είπε πως η Περιφέρεια ζητά να εξαιρεθούν από τη διαδικασία του διαγωνισμού τα δρομολόγια για ΑμΕΑ και να υπάρχει η δυνατότητα διαπραγμάτευσης για περιπτώσεις με δυσκολίες και ιδιαιτερότητες. Ειδικά για τους μαθητές περιοχών του δήμου Θέρμης, η κ. Πατουλίδου εξήγησε ότι οι μαθητές από Ν. Ρύσιο, Ταγαράδες και Αγ. Παρασκευή για τα ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ, ενώ είχαν αρχικά ενταχθεί στο έργο του ΟΑΣΘ, τελικά λόγω της πρωινής υπερπληρότητας των δρομολογίων και αλλά της πολύωρης επιστροφής τους, εξαιρέθηκαν από την αστική συγκοινωνία και αποφασίστηκε το έργο της μεταφοράς τους να γίνεται μέσω της διαδικασίας ηλεκτρονικών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την κ. Πατουλίδου οι Περιφέρειες είναι υποχρεωμένες να εντάξουν μαθητές στη δημόσια συγκοινωνία εφόσον υπάρχουν δρομολογημένες διαδρομές που να καλύπτουν τις ανάγκες των σχολικών μονάδων. Η διαδικασία μεταφοράς μαθητών με δημόσια σύμβαση αποτελεί την τρίτη κατά σειρά επιλογή μετά από τη μεταφορά με δημόσια συγκοινωνία και ίδια μέσα περιφερειών και δήμων και προϋποθέτει την απόδειξη της μη ύπαρξης αυτών. Οι μαθητές, άλλωστε, που δεν έχουν ενταχθεί στο έργο της δωρεάν μεταφοράς και κατοικούν σε αποστάσεις μικρότερες από τα όρια που ορίζει η ΚΥΑ, μετακινούνται με ίδια μέσα.