Skip to main content

Προβληματικό το έργο της μεταφοράς μαθητών στη Θεσσαλονίκη

Τα ζητήματα έθεσε στο υπουργείο Εσωτερικών ο αντιπεριφερειάρχης, Φάνης Παπάς - Πρόβλημα και με τη μεταφορά των παιδιών με αναπηρίες

Συνάντηση για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Φάνη Παπά, ο οποίος τρέχει το συγκεκριμένο θέμα για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Παρά το γεγονός ότι επισημάνθηκε πως συγκριτικά με τις άλλες Περιφέρειες της χώρας, η Κεντρική Μακεδονία είναι στο καλύτερο επίπεδο σε ό,τι αφορά στη μεταφορά των μαθητών, τα προβλήματα δεν λείπουν. Ειδικά εκείνα που ανακύπτουν με την πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση, η οποία εφόσον δεν τροποποιηθεί θα δημιουργήσει ζητήματα στη μεταφορά των μαθητών ειδικά της Θεσσαλονίκης από τη νέα σχολική χρονιά, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

«Καλό επίπεδο δεν υπάρχει, όταν υπάρχουν ακόμη παιδιά που δεν εντάσσονται στο έργο της μεταφοράς των μαθητών. Εμείς προσπαθούμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα προκειμένου να μη μείνει εκτός μεταφοράς κάποιος μαθητής την επόμενη σχολική χρονιά. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη ζητήματα προς αντιμετώπιση, τα οποία εγκαίρως ως Περιφέρεια είχαμε επισημάνει, προτού καν λήξει η προηγούμενη χρονιά. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Συνεργαζόμαστε με το υπουργείο και ειδικά με την άτυπη ομάδα διαχείρισης του έργου της μεταφοράς των μαθητών, ώστε να βρούμε λύσεις. Πρόθεση οφείλω να αναγνωρίσω ότι υπάρχει. Αλλά δεν αρκεί η πρόθεση. Καταθέσαμε τις προτάσεις μας και πρέπει οπωσδήποτε να λύσουμε το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών με αναπηρίες. Είναι σημαντικό να τροποποιηθεί άμεσα η ΚΥΑ, διότι υπάρχει και ομόφωνη απόφαση της ομάδας διαχείρισης του έργου της μεταφοράς των μαθητών του υπουργείου Εσωτερικών, με προτάσεις που βοηθούν πάρα πολύ στη μείωση των προβλημάτων. Δεν χρειάζεται να υπάρχει άλλη καθυστέρηση, από τη στιγμή που ήδη οι διαγωνισμοί για το έργο της μεταφοράς των μαθητών είναι σε εξέλιξη για όλες τις Περιφέρειες της χώρας», επισήμανε ο κ. Παπάς.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα στα μαθητικά δρομολόγια από την επόμενη σχολική περίοδο ανακύπτει από την απόφαση της κυβέρνησης για αλλαγή του ωραρίου στα δημοτικά σχολεία και τα ολοήμερα, καθώς αλλάζουν οι επιστροφές των παιδιών από τα σχολεία και προκύπτουν αλλαγές στο διαγωνισμό μεταφοράς των μαθητών. Επίσης, ο κ. Παπάς έχει ζητήσει την εξαίρεση της μεταφοράς των μαθητών των ειδικών σχολείων της Θεσσαλονίκης από τη διαδικασία του ηλεκτρονικού διαγωνισμού, αλλά και την υποχρεωτική προσαύξηση του κόστους του δρομολογίου των μαθητών ΑΜΕΑ, ώστε να γίνουν ελκυστικά τα συγκεκριμένα δρομολόγια και να μη μένουν αδιάθετα. Επίσης, πρόταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η προσθήκη του 20% της προέγκρισης στο κόστος του δρομολογίου, όταν υπάρχουν δυο άγονες διαγωνιστικές διαδικασίες.

«Η πρόταση μας για τα παιδιά με αναπηρίες είναι να αυξηθεί το κόστος του δρομολογίου, ώστε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να υπάρξουν άγονοι διαγωνισμοί, τουλάχιστον σε αυτή την κατηγορία», εξήγησε ο κ. Παπάς.