Skip to main content

Προβληματισμός για το άνοιγμα αγοράς κι εστίασης-Οι ειδικοί κρίνουν για «ζώνες»

Είναι δύσκολο να πει κάποιος από τώρα πότε θα ανοίξει η εστίαση, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης

Τη διαβεβαίωση πως μέχρι τις 7 Ιανουαρίου τα μέτρα που ισχύουν στη χώρα μας δεν θα χαλαρώσουν εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Όπως ξεκαθάρισε, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα συνεχίσουμε όπως τώρα και δεν θα ανοίξει κάποιος άλλος κλάδος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ότι είναι δύσκολο να πει κάποιος από τώρα πότε θα ανοίξει η εστίαση.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί το άνοιγμα των σχολείων, χαρακτηρίζοντας μάλιστα πιθανό το άνοιγμά τους στις 8 Ιανουαρίου.

Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών, των κρουσμάτων, τον αριθμό των διαθέσιμων ΜΕΘ και την τάση διασποράς του ιού, σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να ανοίξει η αγορά, μετά τις 7 Ιανουαρίου, με ένα μοντέλο λειτουργίας του εμπορίου με ζώνες ή με φυσική παρουσία στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε ότι αυτό θα κριθεί από τις εισηγήσεις των ειδικών. Εκείνοι θα κάνουν τις εισηγήσεις τους στον πρωθυπουργό ο οποίος θα λάβει τις αποφάσεις, είπε τονίζοντας όμως ότι είναι νωρίς για αυτή τη συζήτηση καθώς δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες με τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, οι σχετικές ανακοινώσεις για τα καταστήματα θα γίνουν δύο με τρεις μέρες πρις τις 7 Ιανουαρίου και αφού ληφθεί υπόψη η ανάλυση όλου του επιδημιολογικού χάρτη.

Σχολιάζοντας τη μέθοδο του click away, με την οποία λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα, ο κ. Παπαθανάσης χαρακτήρισε σημαντικό τον τζίρο που προστέθηκε στα καταστήματα από την μέθοδο, κρίνοντας πως πρόκειται για μέτρο που «δούλεψε» περισσότερο για τα καταστήματα που ήταν πιο οργανωμένα. «Είχαμε αυξημένη κινητικότητα τις προηγούμενες μέρες», υπογράμμισε.

Σχετικά με το αίτημα του κλαδου της εστίασης για μείωση του ΦΠΑ, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι το οικονομικό επιτελείο το λαμβάνει υπόψη αλλά «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ανακοινωθεί κάτι τέτοιο». Το νέο έτος, στο τέλος αυτής της κρίσης, θα γίνει ο απολογισμός και ανάλογα με τις δυνατότητες του κράτους θα δοθεί στήριξη στις επιχειρήσεις και στους κλάδους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Παράλληλα σημείωσε ότι τον «βηματισμό» τους αρχίζουν να βρίσκουν οι ταχυμεταφορές.

Τέλος, αναφορικά με τα εμβόλια, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι θα εμβολιαστεί αμέσως μόλις ειδοποιηθεί, κάτι που θα κριθεί από τον προγραμματισμό της κυβέρνησης. Ο εμβολιασμός θα μας δώσει πίσω τις ζωές μας ενώ στη συνέχεια θα μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε και την οικονομία, σχολίασε.