Skip to main content

Προβόπουλος: Το ΔΝΤ προειδοποιούσε ότι το χρέος ήταν στο 800% του ΑΕΠ

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, παρομοιάζοντάς τη με «ναρκοπέδιο».

Τον Μάιο του 2008 ο Μπομπ Τράα, πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, είχε συντάξει έκθεση για την ελληνική οικονομία, στην οποία υπολόγισε ότι το χρέος κάθε μορφής του ελληνικού κράτους ήταν πάνω από το 800% του ΑΕΠ, αποκάλυψε ο Γιώργος Προβόπουλος. Ακόμη, τόνισε, ότι «τον παρακαλέσαμε να μην το δημοσιεύσει γιατί θα γινόταν χαμός».

Από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας σημείωσε ότι «αυτή πάντως ήταν η πραγματικότητα και κάνανε ότι δεν την έβλεπαν».

Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι το 2008 το αναλογιστικό χρέος των ασφαλιστικών ταμείων ήταν της τάξης του 400% του ΑΕΠ.

Ο ίδιος άσκησε δριμεία κριτική στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από την αρχή της κρίσης, χαρακτηρίζοντάς το «τελείως λάθος», και εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, παρομοιάζοντάς τη με «ναρκοπέδιο στο οποίο έχουμε κολλήσει».

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ανέφερε πως τα χρόνια της κρίσης «το μόνο που δεν έχει υποστεί απώλεια ήταν οι καταθέσεις so far», εν αντιθέσει με το ΑΕΠ της χώρας που συρρικνώθηκε 26% και τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση –σ.σ. τα ακίνητα έχουν χάσει το 60% της αρχικής αξίας τους, οι μετοχές απώλεσαν το 90% της αξίας τους, κ.α.

Παρ' όλες αυτές τις απώλειες, «κανείς δεν ξέρει πως και πότε θα βγούμε από αυτό το αδιέξοδο», ανέφερε ο κ. Προβόπουλος. Ο ίδιος χαρακτήρισε καταφανώς λάθος την πρόταση που γίνεται από ορισμένους κύκλους, για επιστροφή στη δραχμή, σημειώνοντας «λες και φταίει το ευρώ που δεν βγαίνει η χώρα από την κρίση.»

Τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλη περιπέτεια ενώ συμπλήρωσε πως αυτό που χρειάζεται ο τόπος δεν είναι αυτό (σ.σ. εθνικό νόμισμα), σημειώνοντας πως «αν είχαμε αύριο εθνικό νόμισμα θα είχαμε υποτίμηση 60%». Ο κ. Προβόπουλος ανέφερε πως η χώρα από τότε που μπήκε στην Ευρωζώνη ακολούθησε λάθος πολιτικές, και η ανταγωνιστικότητα χάθηκε σε βάθος ετών με αποτέλεσμα το έλλειμμα και το χρέος να εκτοξευθεί και «φυσικά να πέσουμε στα βράχια».

«Οι φόροι δεν είναι η συνταγή για την ανάπτυξη το αντίθετο», σημείωσε αναφέροντας πως χρειάζονται σύγχρονοι και σεβαστοί θεσμοί από όλους και διαρθρωτικές αλλαγές σε κάποιους τομείς όπως το ασφαλιστικό. Σημείωσε πως οι λίγες διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, έγιναν με λάθος τρόπο.

Επιπλέον, ο κ. Προβόπουλος άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική συνεχούς αύξησης φόρων, τονίζοντας ότι «οι φόροι δεν φέρνουν την ανάπτυξη, αλλά οδηγούν την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο».

«Οι επενδύσεις χρειάζονται τελείως διαφορετικό κλίμα το οποίο δεν το έχουμε δει. Δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις σήμερα και ελπίζω να υπάρξουν στο μέλλον», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Προβόπουλος.