Skip to main content

Prowein 2020: Ξανά ο όρος Macedonian Wines σε κρασιά από τα Σκόπια

Μπορεί οι οίνοι της γειτονικής χώρας να αναφέρονται ως Association Wines of North Macedonia, όμως γίνεται επιμέρους χρήση του όρου Macedonian Wines

Καμπανάκι χτυπά για μια ακόμα χρονιά ο πρόεδρος της Οινοποιίας NICO LAZARIDI Φεδερίκος Λαζαρίδης προς οινικούς φορείς της χώρας για τη χρήση του όρου «Μακεδονικά Κρασιά» (Macedonian Wines) από οινοποιούς των Σκοπίων στη φετινή οινική έκθεση Prowein 2020 στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη Διεθνή έκθεση κρασιού.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι είχε ξεσπάσει σάλος με τη χρήση του όρου «Μακεδονικά Κρασιά», από οινοποιούς της γειτονικής χώρας, που προκάλεσε παρέμβαση της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, «δυστυχώς η ασύστολη καπηλεία του όρου “Macedonian Wines” από μέρους της γείτονος χώρας δεν περιορίζεται μόνο στη διεθνή έκθεση αλλά και σε όλα τους τα μέσα επικοινωνίας».

Όπως λέει ο επικεφαλής της NICO LAZARIDI στην ιστοσελίδα της έκθεσης PROWEIN 2020 γίνεται ορθά αναφορά στους οίνους της Βόρειας Μακεδονίας ως Association Wines of North Macedonia.

Ωστόσο, συμπληρώνει ο ίδιος, ταυτόχρονα προβάλλονται εκδηλώσεις στα πλαίσια της έκθεσης PROWEIN 2020 (Masterclass) όπου γίνεται αναφορά για “Macedonian Wines“, “Macedonian Big Reds” (τίτλος Masterclass) και “Meet us at the Macedonian booth”. Η συγκεκριμένη αναφορά υφίσταται και στο επίσημο site τους με όνομα Wines of Macedonia.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τα σχετικά link με τις αναφορές:

https://www.prowein.com/vis/v1/en/exhibitors/prowein2020.2655058?oid=29556&lang=2&_query=macedonia

http://winesofmacedonia.mk/macedonian-wines-masterclass-tasting-program-2020/

https://www.facebook.com/WinesofMacedonia/

«Το γεγονός αυτό όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε, δημιουργεί μια έντονη σύγχυση στο ξένο καταναλωτικό κοινό ως προς την πραγματική προέλευση του προϊόντος, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε μονίμως στην δυσάρεστη θέση να διευκρινίζουμε ότι το ΠΓΕ Μακεδονία, αφορά ελληνικά και μόνο κρασιά που παράγονται στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας, όπως και ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από μια συλλογική, συντονισμένη και επιθετική προσπάθεια μπορούν να εκλείψουν φαινόμενα τα οποία υποδαυλίσουν τα ελληνικά προϊόντα και δη τα ελληνικά κρασιά, τα οποία μέσα από πολυετείς και εντατικές προσπάθειες έχουν κατακτήσει την παγκόσμια αγορά», καταλήγει ο κ. Λαζαρίδης.