Skip to main content

«Προχωρώ μόνος μου χωρίς εκλογές μέχρι το 2013»

Με τα παραπάνω λόγια ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε την άρνηση του Α. Σαμαρά να συναινέσει. «Η καρέκλα κάποιων δυστυχώς πάνω από την Ελλάδα», τόνισε ο Γ. Καρατζαφέρης.

Ολοκληρώθηκε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο οποίο – κρίνοντας από τη δήλωση του Γιώργου Καρατζαφέρη – δεν επιτεύχθηκε η πολυπόθητη συναίνεση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε για μια ακόμη φορά συναίνεση από τον Αντώνη Σαμαρά, με τον δεύτερο να απαντά αρνητικά. «Τότε προχωρώ μόνος μου χωρίς εκλογές μέχρι το 2013» ήταν η άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός στη συνάντηση φέρεται να τόνισε στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν τους κάλεσε για να τους εκβιάσει, αλλά για να ζητήσει συναίνεση, ώστε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στους δανειστές μας.

Σε αυτό το πλαίσιο εμφανίστηκε πρόθυμος να ακούσει κάθε πρόταση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε λόγο για ακόμη και για το ενδεχόμενο συγκρότησης μίας κυβέρνησης με συμμετοχή υπερκομματικών προσώπων σε καίριες θέσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ ανέπτυξε τη θέση του ότι δεν δίνει συναίνεση στην πολιτική του μνημονίου την οποία θεωρεί λανθασμένη. Επιπλέον επανάλαβε τις θέσεις που έχει παρουσιάσει στο «Ζάππειο 2» και επέμεινε ότι η λύση είναι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Παράλληλα απέρριψε πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη για οικουμενική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι πέραν των άλλων είναι αντισυνταγματική.

«Δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι αν ο Ευρυβιάδης δεν τα είχε βρει με τον Θεμιστοκλή το 480 π.Χ., ούτε αυτούς θα έγραφε η ιστορία, ούτε την ημερομηνία. Η καρέκλα κάποιων δυστυχώς είναι πάνω από την Ελλάδα» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του προέδρου του ΛΑΟΣ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, που κατέδειξε το ναυάγιο των συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης απηύθυνε έκκληση προς του πολιτικούς αρχηγούς να συναισθανθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να επικρατήσει διάθεση εθνικής συνεννόησης.

Απευθυνόμενος στους πέντε πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι «η παρούσα στιγμή είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και είναι σημαντικό να συνεννοηθούμε». Επεσήμανε, δε, το ιστορικό καθήκον που έχουν οι πολιτικές δυνάμεις για συνεννόηση και εκτίμησε ότι «υπάρχει το περιθώριο σύγκλισης σε σημαντικά θέματα».

Ακόμα, επανέλαβε ότι πρέπει να διασφαλισθεί η κοινωνική συνοχή και να προστατευθούν οι οικονομικά αδύναμοι. Πηγές της Προεδρίας τόνιζαν ότι «το κλίμα στη συνάντηση ήταν πολύ καλό και υπήρξαν σημεία σύγκλισης», ενώ πρόσθεταν ότι δεν ετέθη θέμα εκλογών ή δημοψηφίσματος.

Κατά την έξοδο τους οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν κατηφείς, ενώ η δήλωση του κ. Καρατζαφέρη βάρυνε ιδιαίτερα το κλίμα.

Ο κ. Σαμαράς έκανε δηλώσεις από την Συγγρού, ενώ ο κ. Τσίπρας και η κα Παπαρήγα από την Βουλή. Ακολούθως, θα κάνει δηλώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, ενώ τελικά δεν θα εκδοθεί ανακοινωθέν από την Προεδρία.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας των συνομιλιών ακολούθησε κατ’ ιδίαν 20λεπτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.