Skip to main content

Ψάχνουν κοινό βηματισμό ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και «Πρωτοβουλία»

Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης. Αρχές Οκτωβρίου οι υποψήφιοι δήμαρχοι που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι συζητήθηκε για τη ΔΕΘ.

ΔΕΘ και δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη ήταν τα κεντρικά θέματα συζήτησης στη χτεσινή πρώτη μετά τις θερινές διακοπές συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης, υπό την προεδρία του Χρήστου Δουίτση.

Η συνεδρίαση έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του ανασχηματισμού κι έτσι δεν έγινε κουβέντα για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Η πρώτη μεταμνημονιακή ΔΕΘ

Το κύριο μενού της κουβέντας περιείχε τον προγραμματισμό και το συντονισμό για την 83η ΔΕΘ, καθώς στο ΣΥΡΙΖΑ τη θεωρούν έκθεση ορόσημο για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων, όπως τόνισε ο κ. Δουίτσης στη Voria.gr «το γεγονός ότι είναι η πρώτη ΔΕΘ μετά την έξοδο από τα μνημόνια, τα προγράμματα λιτότητας και την επιτροπεία».

Προφανώς, υπάρχουν κι άλλες σημαντικές παράμετροι, που από την ηγεσία του τοπικού κομματικού μηχανισμού λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη. Μια από αυτές είναι οι ανακοινώσεις που θα γίνουν από το βήμα της ΔΕΘ κυρίως από τον πρωθυπουργό (οικονομία – ανάπτυξη), σε συνδυασμό με την είσοδο σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο (ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές - εν καιρώ και βουλευτικές).

Ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε πλέον σε φουλ ρυθμούς, όμως στη συνεδρίαση εκφράστηκαν σοβαρές ανησυχίες και προβληματισμός για την αντιμετώπιση ενός κλίματος, που σύμφωνα με τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, επιχειρείται να καλλιεργηθεί στην πόλη για γενικευμένη ένταση, ίσως και επεισόδια.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν κύκλοι, που όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν να επιβάλουν στη Θεσσαλονίκη ένα περίεργο κλίμα. Δεν εννοώ βέβαια τις κινητοποιήσεις. Αυτές καλά κάνουν και υπάρχουν. Αυτό που ενοχλεί είναι το κλίμα έντασης που επιχειρείται να επιβληθεί, από ομάδες οι οποίες προσπαθούν να παρεισφρήσουν (και σε ορισμένες περιπτώσεις το καταφέρνουν) σε συλλαλητήρια και άλλες δράσεις και εκδηλώσεις, διαμορφώνοντας ένα 'επικίνδυνο' κλίμα γενικότερης έντασης με στόχο να οδηγήσουν σε επεισόδια. Καλό είναι να μην περάσει αυτό το κλίμα, διότι θα είναι άδικο για το θεσμό και για την πόλη. Εμείς θα καλέσουμε σωματεία και φορείς να περιφρουρήσουν τις διαδηλώσεις τους και να διαχωρίσουν τις θέσεις τους από τέτοιες ομάδες», εξήγησε ο κ. Δουίτσης.

Ένας μήνας για τους υποψήφιους δημάρχους

Τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης όμως δεν είναι σε εγρήγορση μόνο για τη ΔΕΘ, αλλά και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στη χτεσινή συνεδρίαση μπορεί να μην ακούστηκαν ονόματα υποψήφιων δημάρχων για τους πέντε δήμους «ευθύνης» της Νομαρχιακής (εξαιρουμένου του δήμου Θεσσαλονίκης), όμως όλοι συμφώνησαν πως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου τα σχήματα που θα υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Κορδελιού – Ευόσμου και Καλαμαριάς πρέπει να γίνουν γνωστά γιατί ο πολιτικός χρόνος μέχρι το Μάιο του 2019 μικραίνει και πρέπει να γίνει σοβαρή προεκλογική εκστρατεία και οργάνωση του κόμματος.

Μορφοποίηση συνεργασίας με την «Πρωτοβουλία»

Προφανώς και κεντρικό θέμα συζήτησης είναι και η μορφοποίηση της συνεργασίας του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ με την «Πρωτοβουλία» του Γιάννη Μπουτάρη στην κοινή κάθοδό τους στον κεντρικό δήμο.

Όπως είπε ο κ. Δουίτσης, «εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο θα συντονίσουμε το βηματισμό προς τις δημοτικές εκλογές με την 'Πρωτοβουλία' και να δούμε πώς τελικά θα μορφοποιήσουμε τη συνεργασία μας».

Τον τελικό λόγο για τον δήμο Θεσσαλονίκης τον έχει –βάσει καταστατικού- εξάλλου η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όμως και τοπικά το κόμμα θα έχει λόγο, αφού θα κληθεί να συνεργαστεί με την παράταξη Μπουτάρη και να συντονιστεί στον προεκλογικό αγώνα για τον κεντρικό δήμο.