Skip to main content

Ψάχνουν πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο στην ΕΥΑΘ

Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ σήμερα απεργούν με αιχμή των αιτημάτων τους την υπογραφή μία νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Ο καθένας κάνει τη δουλειά του στην ΕΥΑΘ. Οι εργαζόμενοι σήμερα απεργούν με αιχμή των αιτημάτων τους την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Την ίδια ώρα, όμως, ο βασικός μέτοχος, δηλαδή το Υπερταμείο, έχει βγει στην αγορά και αναζητεί πρόσωπα ικανά να στελεχώσουν τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι εξέδωσαν χθες ανακοίνωση με την οποία κατηγορούν τον παραιτηθέντα πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Κρεστενίτη ότι «απέδρασε από τις ευθύνες του» και σήμερα παραχωρούν συνέντευξη Τύπου προκειμένου να εξηγήσουν τις θέσεις τους και τα αιτήματά τους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κρεστενίτης, με συμπληρωματική δήλωση του, παραιτήθηκε και από μέλος του δ.σ. της εταιρείας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Υπερταμείο το οποίο έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για το τι θα γίνει στην ΕΥΑΘ, έχει ήδη αναθέσει σε εταιρείες συμβούλων, ειδικών σε θέματα προσωπικού, να αναζητήσουν στην αγορά δύο στελέχη για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου. Το Υπερταμείο επιθυμεί στα αξιώματα αυτά να υπάρχουν διαφορετικά πρόσωπα και όχι όπως συνέβαινε έως τώρα με τον κ. Κρεστενίτη να καταλαμβάνει και τις δύο θέσεις.

Άλλωστε, το μοντέλο αυτό εφάρμοσε το Υπερταμείο και προ ημερών στην ΕΥΔΑΠ όταν προχώρησε στο διορισμό νέας προέδρου (Θεοδώρα Βαρβαρίγου), ως μη εκτελεστικό μέλος και νέου διευθύνοντος συμβούλου (Χάρης Σαχίνης) ως εκτελεστικό μέλος. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή ένας από τους λόγους της παραίτησης του κ. Κρεστενίτη ήταν η απόφαση του Υπερταμείου να προχωρήσει αιφνιδιαστικά σε αλλαγές σε όλες τις εταιρείες που ελέγχει, ελάχιστες ημέρες πριν από τις εκλογές. «Έτσι», αναφέρει η συγκεκριμένη πηγή, «ο Κρεστενίτης αποφάσισε να ανοίξει πρώτος την πόρτα πριν να του δείξουν από το Υπερταμείο την έξοδο».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες στις οποίες ανατέθηκε να προτείνουν στο Υπερταμείο συγκεκριμένα πρόσωπα για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΑΘ έχουν ήδη ξεκινήσει συναντήσεις με ενδιαφερόμενους και συγκεντρώνουν βιογραφικά προκειμένου να τους αξιολογήσουν. Κάποιοι, μάλιστα, από τους υποψηφίους, προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αλλαγές πιθανότατα θα υπάρξουν στη σύνθεση και του υπόλοιπου δ.σ. της ΕΥΑΘ. Οι σχετικές αλλαγές πρόκειται να γίνουν στη γενική συνέλευση της εταιρείας η οποία ορίστηκε για τις 15 Ιουλίου.

Εκτός από την ΕΥΔΑΠ και προσεχώς την ΕΥΑΘ, το Υπερταμείο προχωρά σε αλλαγές στις διοικήσεις και άλλων εταιρειών στις οποίες είναι βασικός ή και αποκλειστικός μέτοχος. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες έγιναν αλλαγές στο δ.σ. της εταιρείας Εγνατία Οδός Α.Ε. Διορίστηκε νέος διευθύνων σύμβουλος ο Θανάσης Σχίζας, κατ’ απαίτηση, όπως λένε οι πληροφορίες του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη. Παράλληλα έγινε συμπλήρωση του δ.σ. με τον ορισμό νέων μελών (Αιμίλιος Στασινάκης και Βασίλης Παππάς).

Τις προσεχείς ημέρες προωθείται η αλλαγή πέντε μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, η θητεία των οποίων λήγει στις 10 Ιουλίου 2019.

Αξιοσημείωτο, είναι ότι για τις αλλαγές αυτές, παρότι γίνονται λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ουσιαστική αντίδραση από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις η επιλογή των νέων προσώπων γίνεται χωρίς προκήρυξη των θέσεων, δημιουργώντας έτσι υπόνοιες και επιτείνοντας τις αιτιάσεις για αδιαφάνεια στις τοποθετήσεις.