Skip to main content

Ψάχνουν τις golden visa για... ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Η golden visa έχει αναπτυχθεί απίστευτα σε Κύπρο, Μάλτα, Πορτογαλία αλλά κι άλλες χώρες της Ευρωζώνης, χωρίς να έχει τεθεί ανάλογο θέμα.

Αν ισχύει η πληροφορία, τότε ζούμε στη χώρα του παραλόγου. Τι αναφέρει; Ότι οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να καλέσουν τους δικαιούχους της golden visa στην Ελλάδα! Τι είναι η golden visa; Πρόκειται για την πολυδιαφημισμένη δυνατότητα – θεσμό με βάση την οποία δίνεται η δυνατότητα σε ξένους, όταν αγοράζουν κατοικία άνω των 250.000 ευρώ στην χώρα μας, να παίρνουν αυτομάτως και άδεια διαμονής στην Ευρωζώνη.

Πρόκειται για μια «βιομηχανία», που έχει αναπτυχθεί απίστευτα σε Κύπρο, Μάλτα, Πορτογαλία αλλά κι άλλες χώρες της Ευρωζώνης, χωρίς πουθενά να έχει τεθεί θέμα ανάλογο με αυτό που αναφέρεται παραπάνω. Το σκεπτικό της είναι απλό: Φέρνουμε κεφάλαια στη χώρα προς τοποθέτηση και σε ανταπόδοση προσφέρουμε βίζα παραμονής στις χώρες – μέλη της ενωμένης Ευρώπης. Γι αυτό και παραλήπτες αυτής της «διευκόλυνσης» είναι αποκλειστικά κάτοικοι τρίτων χωρών, που θέλουν να έχουν «ένα πόδι» και στην Ευρωζώνη.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι χρήση του μέτρου κάνουν κυρίως Ρώσοι, Κινέζοι και Άραβες, που έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια, για να αγοράσουν πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα. Κάποιες από αυτές είναι κύριες, αλλά κυρίως είναι παραθεριστικές. Τώρα τελευταία, μάλιστα, τις τάξεις αυτών που κάνουν χρήση του μέτρου πυκνώνουν και Τούρκοι, που λόγω της κατάστασης στη χώρα τους, αναζητούν στο εξωτερικό και μια εναλλακτική λύση διαμονής.