Skip to main content

Ψάρι Ιχθυοκαλλιέργειας: Ένα Μοναδικό Προϊόν Υψηλής Ποιότητας και Διατροφικής Αξίας

Βασικό συστατικό της μεσογειακής δίαιτας είναι η συχνή κατανάλωση ψαριού, προσφέροντας στον οργανισμό τα ω-3 λιπαρά οξέα.
Έρευνες τα τελευταία 40 χρόνια έχουν δείξει ότι η Μεσογειακή δίαιτα και ειδικότερα η παραδοσιακή Κρητική δίαιτα, αποτελεί τον πλέον υγιεινό τρόπο διατροφής παγκοσμίως. Βασικό συστατικό της δίαιτας αυτής είναι η συχνή κατανάλωση ψαριού, προσφέροντας στον οργανισμό τα ω-3 λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα για τη σωματική και ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών και για την πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων.

Υπό το πρίσμα αυτό και σύμφωνα με μελέτες του Συνδέσμου Ελληνικών θαλασσοκαλλιεργειών, η τσιπούρα και το λαβράκι Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας αποτελούν ένα πραγματικά ξεχωριστό προϊόν μέσα στο ευρύ φάσμα των προσφερόμενων προϊόντων υγιεινής διατροφής.

Η διατροφή των ψαριών αυτών γίνεται με ιχθυοτροφές, οι πρώτες ύλες των οποίων είναι φυσικές και αποτελούνται από προϊόντα και υποπροϊόντα της θαλάσσιας αλιείας, προέρχονται δηλαδή από αποκλειστικά από θαλάσσιους οργανισμούς.

Συγκριτική ανάλυση της σύστασης των προϊόντων της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας καταδεικνύει την υψηλή διατροφική αξία αυτών, σε σχέση με άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Στοιχεία πληθώρας ιατρικών ερευνών συγκλίνουν προς το συμπέρασμα ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που περιέχονται μέσα στα ψάρια, έχουν τις ακόλουθες, ευεργετικές για την υγεία, δράσεις:

Μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας και απόφραξης στο στεφανιαίο αγγειακό σύστημα της καρδίας, απομακρύνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές αρρυθμίες ενώ  μειώνουν και τον κίνδυνο απόφραξης των εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων.

Επίσης έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι η κατανάλωση ψαριού έστω και μία φορά το μήνα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επιπλέον, η κατανάλωση ψαριών υψηλών σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, παρουσιάζει πληθώρα άλλων, λιγότερο γνωστών ευεργετικών αποτελεσμάτων για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς έχει αποδειχθεί ότι:

Προλαμβάνει τους πρόωρους τοκετούς και μειώνει την πιθανότητα αποβολής, συμβάλει στην καλύτερη ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου, έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας του ματιού, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, στους άνδρες, ενώ απομακρύνει και τον  κίνδυνο εκφυλισμού των πνευματικών ικανοτήτων, γεροντικής άνοιας  κα.

Παράλληλα, με την παροχή αμινοξέων και λίπους, τα ψάρια αποτελούν πλούσιες πηγές βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως λιποδιαλυτών βιταμινών Α και D, υδατοδιαλυτών βιταμινών Β1, Β2, Β3 και Β12., και βασικών μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως το ασβέστιο, ο φωσφόρος, ο ψευδάργυρος και το ιώδιο.

Σε ότι αφορά τα ψάρια της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας, η διαφορετικών τύπων και μορφών μεταποίηση και επεξεργασία έχει συμβάλλει στη δημιουργία και προώθηση προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, διευρύνοντας την γεωγραφική εξάπλωση και την αγοραστική βάση για τα είδη.

Γίνεται, λοιπόν, προφανές πώς η τσιπούρα και το λαβράκι Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας αποτελούν μια εναλλακτική πρόταση διατροφής απόλυτα προσαρμοσμένη στο σύγχρονο τρόπο ζωής.

Η τσιπούρα και το λαβράκι Ιχθυοκαλλιέργειας αποτελούν αυθεντικά προϊόντα της Ελληνικής θάλασσας, με διεθνή αναγνώριση και σημαντική συμμετοχή στη καθιέρωση της Μεσογειακής Διατροφής ως πρόταση υγιεινής διατροφής, σε ιδιαίτερα προσιτό κόστος.