Skip to main content

Ψάχνοντας... χρυσό

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 800 εκατ.ευρώ για την ίδρυση μεταλλουργίας χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική και την αξιοποίηση των Μεταλλείων Κασσάνδρας δρομολογεί η Ελληνικός Χρυσός.
Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 800 εκατ.ευρώ για την ίδρυση μεταλλουργίας χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική και την αξιοποίηση των Μεταλλείων Κασσάνδρας προωθεί η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ. Πιο συγκεκριμένα, το επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός για την αξιοποίηση των μεταλλείων περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός νέου μεταλλείου στις Σκουριές για την αξιοποίηση του πορφυρητικού κοιτάσματος χαλκού και χρυσού, τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενωνεγκαταστάσεων της Ολυμπιάδας, ώστε να γίνει εκμετάλλευση του χρυσοφόρου κοιτάσματοςμικτών θειούχων της περιοχής  καθώς και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντοςμεταλλείου των Μαύρων Πετρών και την υλοποίηση μεταλλευτικής έρευνας για τον εντοπισμόνέων κοιτασμάτων στην περιοχή.


Πρόσφατα το υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως στην προκαταρκτική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων(ΜΠΕ) της εταιρίας για την εξόρυξη χρυσού ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση της επένδυσης.  Η Ελληνικός Χρυσός, στην οποία συμμετέχει με 95% η εταιρία European Goldfields και με 5% ο όμιλος Ελλάκτωρ, έχειεκτιμήσει ότι το  κοίτασμα στις Σκουριές μπορεί να παράγει ετησίως 43.000τόνους χαλκού και 220.000 ουγγιές χρυσού για περίοδο 20 ετών.

Τα μέταλλα που εξορύσσονταιστην παρούσα φάση από το  μεταλλείο των Μαύρων Πετρών είναι μικτάθειούχα μολύβδου/αργύρου και ψευδαργύρου και τα αποθέματα επαρκούν γιαάλλα 5-6 χρόνια. Το 2008 η συνολική παραγωγήανήλθε σε 272.000 υγρούς τόνους μετάλλευμα. Το ίδιο διάστημα πωλήθηκαν51.000 τόνοι συμπυκνώματος ψευδαργύρου και 28.000 τόνοι συμπυκνώματοςμολύβδου σε μεταλλουργίες του εξωτερικού.Το σύνολο της παραγωγήςεξάγεται σε μεταλλουργίες του εξωτερικού, σε χώρες όπως Κίνα, Ρωσία,Βουλγαρία, Ιταλία,  Ισπανία, Σερβία, Μαρόκο κ.α.

Περιβαλλοντικές επενδύσεις

Στο πλαίσιο της μεταλλευτικής της δραστηριότητας η Ελληνικός Χρυσός εφαρμόζει ένα εκτεταμένο περιβαλλοντικό πρόγραμμα, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις εξής επενδύσεις:

-Κατασκευή νέας μονάδας εξουδετέρωσης όξινων νερών: Με τη νέα μονάδα νερού στο Μάντεμ Λάκκο το πρόβλημα μετατίθεται στην πηγή του και μειώνεται ο κίνδυνος μίας ενδεχόμενης διαρροής στο δίκτυο ή μίας υπερχείλισης όξινων νερών στο Στρατώνι σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων, όπως συνέβη το χειμώνα του 2002/2003.

-Λιθογόμωση του Μάντεμ Λάκκου: Το κλείσιμο των παλαιών στοών του μεταλλείου Μάντεμ Λάκκος οδήγησε στη μείωση του φαινομένου της όξινης απορροής και στη σταδιακή αποκατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή μεταλλείου.

-Αγορά δύο φιλτροπρεσσών: Με την βοήθεια των δύο νέων φιλτροπρεσσών, που τέθηκαν σε λειτουργία το 2007, μειώθηκε ο όγκος των προς απόθεση τελμάτων κατά 90%. Ταυτόχρονα μειώθηκε και το συνολικό κόστος παραγωγής κατά 3 ευρώ τον τόνο εξορυσσόμενου μεταλλεύματος.

Παράλληλα με τις επενδύσεις, η Ελληνικός Χρυσός έχει θέσει σε εφαρμογή ένα εκτεταμένο «Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης». Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει δύο υποκατηγορίες περιβαλλοντικών μέσων:

-Παρακολούθηση Ποιότητας Περιβάλλοντος – για την καταγραφή κλιματολογικών συνθηκών, υδρολογία και υδροχημεία επιφανειακών και υπόγειων νερών, ποιότητα πόσιμου νερού, θαλάσσιου περιβάλλοντος, ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος και εδαφών.

-Παρακολούθηση Ποιότητας Εκπομπών – περιλαμβάνει τα υγρά απόβλητα, τις επιφανειακές απορροές, τις αέριες εκπομπές, τα στερεά κατάλοιπα και τα επίπεδα θορύβου. Επίσης περιλαμβάνεται ο έλεγχος της ασφάλειας της επιφάνειας του εδάφους μέσω προγραμμάτων δονημετρικού ελέγχου, σεισμικού ελέγχου, τοπογραφικών μετρήσεων επιφανειακών δικτύων μαρτύρων, καθώς και ο έλεγχος της ευστάθειας των χώρων απόθεσης μέσω παρακολούθησης κλισιομέτρων. Οι έλεγχοι γίνονται σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Εξάλλου, μέχρι σήμερα η εταιρία έχειεπενδύσει 15 εκατ.ευρώ σε έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής.