Skip to main content

Ψεκασμοί στη Θέρμη μετά από κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου - Συστάσεις στους πολίτες

Επίγειοι ψεκασμοί στην περιοχή όπου έχει εντοπιστεί το κρούσμα - Προληπτική σύσταση να μην κυκλοφορούν οι πολίτες σε αυτήν, δείτε τον χάρτη

Ένα από τα έως τώρα 13 κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου που εντοπίστηκαν στη χώρα διαγνώστηκε στον δήμο Θέρμης και συγκεκριμένα στη δημοτική κοινότητα Θέρμης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον δήμο Θέρμης, «αμέσως, ήδη από την Παρασκευή 22 Ιουλίου ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σε τοπικό επίπεδο, από το αρμόδιο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πέραν αυτού, το σχετικό πρωτόκολλο ενεργειών σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπει επίγειους ψεκασμούς στην περιοχή όπου έχει εντοπιστεί το κρούσμα».

Στο πλαίσιο αυτό από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώθηκε ότι την Πέμπτη 28 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί επίγεια ακμαιοκτονία με τη μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV), για την καταπολέμηση των κουνουπιών, από τον ανάδοχο του έργου παρουσία αρμοδίων υπαλλήλων της ΠΚΜ. Οι ψεκασμοί θα γίνουν στις 11 το βράδυ, στην περιοχή, όπως απεικονίζεται στον χάρτη, δυτικά της Θέρμης που περικλείεται από τις οδούς: Πάροδος Μουδανιών - Γενναδίου - Βασ. Ταβάκη - Πέτρουλα - Υψηλάντου - Αθανασίου Διάκου - Απ. Κουγιάμη - Καπετάν Χάψα έως Ματσούκας - Ματσούκας έως πάροδος Μουδανιών. Επίσης το τρίγωνο μεταξύ Παλαιολόγων - Ταβάκη – Μουδανιών».

Για προληπτικούς λόγους συνιστάται πολίτες να μην κυκλοφορούν σε αυτήν την περιοχή από τις 11 το βράδυ της Πέμπτης 28 Ιουλίου έως τις 5 το πρωί της Παρασκευής 29 του μήνα. Συνιστάται επίσης, να έχουν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες, να μην έχουν απλωμένα ρούχα σε εξωτερικό χώρο, να προφυλάξουν τα κατοικίδια σε εσωτερικό χώρο. Ειδικότερα για τα καταστήματα στην περιοχή εφαρμογής συνιστάται να κλείσουν πριν από τις 11 το βράδυ της 27ης Ιουλίου.

Πώς μεταδίδεται

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών της οικογένειας culex. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Μέτρα προστασίας

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ επειδή η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και εμφάνισης κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, συνιστά να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ συνιστά:

Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.