Skip to main content

Ψευδείς ειδήσεις και γερμανικές εκλογές

Οι ψευδείς ειδήσεις είναι ολοένα και περισσότερο αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Ο Φ. Κάουντερ από την CDU μιλά στην DW.

Ψυχολόγοι, οι οποίοι έχουν για καιρό μελετήσει την επίδραση των ψευδών ειδήσεων των λεγόμενων «fake news» στην κοινωνία, συμφωνούν ότι «οι ψευδείς ειδήσεις μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τη δημοκρατία», όπως γράφει ο Στέφαν Λεβαντόφσκι, επικεφαλής της σχετικής έρευνας που δημοσιοποιήθηκε το 2012. «Σε διεθνές επίπεδο οι ψευδείς ειδήσεις που μεταδίδονται βάζουν φρένο στα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής» γράφει επίσης ο Λεβαντόβσκι δίνοντας ένα παράδειγμα.

Κυρίως οι νέοι έχουν πρόβλημα να διαχωρίσουν τις ψευδείς ειδήσεις από τις αληθινές. Κανείς θεωρεί ότι επειδή οι νέοι είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης πως μπορούν και να κατανοήσουν ποια είδηση είναι αληθινή και ποια όχι. Αντιθέτως όμως αυτό που απαιτείται είναι η ενδελεχής έρευνα και η κριτική ενασχόληση με τις πηγές.

Το θέμα των ψευδών ειδήσεων ήταν και το αντικείμενο της συνέντευξης του Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Deutsche Welle. Ο Γερμανός πολιτικός επεσήμανε πως η γερμανική βουλή είναι καταρχάς προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει επιθέσεις από τον κυβερνοχώρο. «Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις επιθέσεις ενόψει των εκλογών αλλά είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι» επεσήμανε. «Θα πρέπει να επεκτείνουμε την παρουσία μας στο διαδίκτυο. Είμαι σίγουρος πως επιθέσεις σαν αυτές στις ΗΠΑ εναντίον της Χίλαρι Κλίντον δεν θα συμβούν με την Άγκελα Μέρκελ».

Το facebook ή το twitter δεν μπορούν να αποφασίζουν τι είναι σωστό και τι είναι λάθος

Όσον αφορά τις φήμες που υπάρχουν ότι η Ρωσία αναμείχθηκε στον προεκλογικό αγώνα των ΗΠΑ με στόχο την ανατροπή της Χίλαρι Κλίντον, δηλώνει πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει κάτι περισσότερο. Σχετικά με τα μέτρα που μπορούν να παρθούν για να αντιμετωπιστούν οι ψευδείς ειδήσεις απαντά: «Υπάρχει η δυνατότητα οι ψευδείς ειδήσεις να γίνουν αντικείμενο συζήτησης στα δημόσια ΜΜΕ ή στις εφημερίδες και έτσι να μετατραπούν σε πολιτικό θέμα συζήτησης. Πιστεύω πως από αυτή την πλευρά δεν είμαστε τόσο αβοήθητοι όσο νομίζει κανείς. Εκτός αυτού παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τι γίνεται στο διαδίκτυο. Δεν φοβάμαι λοιπόν και δεν είμαι απαισιόδοξος».

Το θέμα των ψευδών ειδήσεων απασχολεί όλο και περισσότερο τον δημόσιο διάλογο σε ολόκληρο τον κόσμο, ωστόσο όπως λέει η Ντούνια Μιγιάτοβιτς από τον ΟΑΣΕ θα πρέπει κανείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με μέτρα καταστολής διότι θα μπορούσαν να θιγούν θεμελιώδεις ελευθερίες. «Κανείς δεν θα έπρεπε να τιμωρείται για την δράση του στα κοινωνικά δίκτυα, είτε αυτό αφορά τμήματα περιεχομένων ή προσωπικές ειδήσεις. Τα προβλήματα στα κοινωνικά δίκτυα θα έπρεπε να επιλύνονται αποκλειστικά μέσω αυτορύθμισης, εκπαίδευσης και περιορισμούς στα μίντια» εκτιμά η Ντούνια Μιγιάτοβιτς και συμπληρώνει πως ιδιωτικές εταιρείες όπως το facebook ή το twitter δεν μπορούν να αποφασίζουν τι είναι σωστό και τι είναι λάθος.

DW / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle