Skip to main content

Ψευδοεπιστήμη η ομοιοπαθητική;

Η γνωστή και ισχυρή Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών απεφάνθη ότι η εναλλακτική θεραπευτική πρακτική στερείται επιστημονικής βάσης.

Σε επίσημο υπόμνημά της, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, επιτροπή της Ρωσικής Ακαδημίας των Επιστημών ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι «η θεραπεία με διάφορες ουσίες σε πολύ αραιωμένες δόσεις της ομοιοπαθητικής, δεν έχει επιστημονική βάση». Η επιτροπή που υπό τον γιατρό Γ. Αλεξάντροφ έχει κάνει σημαία της τον αγώνα κατά «ψευδοεπιστημονικών μεθόδων» έχει μάλιστα τη στήριξη του προεδρείου της γνωστής Ακαδημίας. Στο πόρισμά της αναφέρει ότι στηρίζει την απόφασή της σε μια «ενδελεχή ανάλυση» πολυάριθμων ερευνών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ακαδημίας των Επιστημών, «από τις απαρχές της πρακτικής πριν από 200 χρόνια οι θιασώτες της ομοιοπαθητικής επιχειρούν να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα πολύ αραιωμένων ουσιών», χωρίς ωστόσο να τα έχουν καταφέρει. Γενικότερα, όπως υποστηρίζουν, απουσιάζει μια αξιόπιστη «θεωρητική αιτιολόγηση των φερόμενων ως μηχανισμών δράσης» της ομοιοπαθητικής.

«Μαχαίρι» στην ομοιοπαθητική

Ο βασικός λόγος που θα πρέπει να απορρίπτεται η εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος είναι ότι πιθανότατα οι ασθενείς να αρνούνται να ακολουθήσουν τις παραδοσιακές αγωγές, ελπίζοντας, εις μάτην, ότι θα ιαθούν. Και αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή προτείνει στις υγειονομικές αρχές να τερματίσουν τη χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων σε δημόσιες και περιφερειακές κλινικές. Την ίδια ώρα τα πανεπιστήμια καλούνται να καταργήσουν τη διδακτική ύλη περί ομοιοπαθητικής ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία να μην χρηματοδοτούν πλέον τις εναλλακτικές θεραπείες.

Οι απόψεις της Ακαδημίας ενδέχεται να έχουν άμεσες επιπτώσεις και στους παρασκευαστές φαρμάκων, τους εισαγωγείς αλλά και τους φαρμακοποιούς. Στα ομοιοπαθητικά φάρμακα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά θα πρέπει να υπάρχει πλέον η προειδοποιητική ένδειξη ότι «δεν έχει αποδειχθεί η θεραπευτική τους ιδιότητα». Η υπουργός Υγείας Β. Σκαβαρτσόβα προανήγγειλε τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα ασχοληθεί με το θέμα και θα προτείνει τα επόμενα βήματα.

Αντιδράσεις επιστημόνων

Την ίδια ώρα ωστόσο αρκετοί επιστήμονες αντιδρούν, διαφωνώντας με την ολική απαγόρευση της ομοιοπαθητικής. Το μέλος της Ακαδημίας των Επιστημών Βάντιβ Ζίλοβ υποστήριξε ότι η εναλλακτική πρακτική έχει δικαίωμα ύπαρξης καθώς μπορεί να «αποδειχθεί αποτελεσματική σε ορισμένες περιπτώσεις».

Τη θέση του στηρίζει ένας από τους πιο επιφανείς γιατρούς της χώρας, ο Γκ. Ονιστσένκο, ο οποίος προειδοποίησε επίσης για τις συνέπειες αυτού του βήματος, υποστηρίζοντας ότι στην ιατρική υπάρχουν πολλά «που δεν μπορούν να εξηγηθούν». Και ο σύμβουλος του προέδρου Πούτιν, Α. Φουρσένκο διερωτήθηκε σκωπτικά «εάν αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουμε σήμερα στην Επιστήμη και την Ιατρική».

Φάμπιαν Σμιτ / Κώστας Συμεωνίδης
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle