Skip to main content

Ψηφιακά αναλφάβητοι οι Έλληνες

Δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο το 45% των Ελλήνων, ενώ μόνο τα μισά ελληνικά νοικοκυριά είναι συνδεδεμένα στο Ιντερνέτ το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Την τρίτη θέση από το τέλος μεταξύ των 27 χωρών-μελών της ΕΕ καταλαμβάνει η Ελλάδα, αναφορικά με τη χρήση του διαδικτύου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Συγκεκριμένα, δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο το 45% των Ελλήνων, ενώ μόνο τα μισά ελληνικά νοικοκυριά είναι συνδεδεμένα στο Ιντερνέτ το 2011. Τα ποσοστά αφορούν τις ηλιακές ομάδες από 16 έως 74 ετών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Βουλγαρία, με το 46% των πολιτών να μην έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το Διαδίκτυο, και η Ρουμανία με ποσοστό 54%. Καλύτερη θέση στην κατάταξη καταλαμβάνει η Κύπρος και η Πορτογαλία, ενώ στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία.

Ο στόχος που έχει τεθεί στο πλαίσιο της Ψηφιακής Ατζέντας για την Ευρώπη είναι να μειωθεί το ποσοστό των Ευρωπαίων που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Διαδίκτυο στο 15% έως το 2015.

Όσον αφορά τις ευρυζωνικές συνδέσεις, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 68%, αφού μόνο το 45% των ελληνικών νοικοκυριών χρησιμοποιούν σήμερα συνδέσεις DSL.

Σύμφωνα με την Eurostat το ψηφιακό χάσμα μεταξύ του ευρωπαϊκού βορρά και του νότου ακόμα διατηρείται, παρόλο που το ποσοστό των συνδεδεμένων ευρωπαϊκών νοικοκυριών αυξήθηκε από το 49% το 2006 στο 73% το 2011.