Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Χριστούγεννα στην πανδημία με περισσότερο φως και ψηφιακά χωριά

Διαδικτυακές λόγω πανδημίας οι χριστουγεννιάτικες δράσεις των δήμων της πόλης για μικρούς και μεγάλους και ψηφιακά τα χριστουγεννιάτικα χωριά

Με διαδικτυακές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους αλλά και περισσότερο φως και στολισμό θα γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα οι δήμοι της Θεσσαλονίκης.

Οι απαγορεύσεις που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού δεν εμπόδισαν τις διοικήσεις των δήμων να διακοσμήσουν την πόλη σε γιορτινά χρώματα, αλλά και να σχεδιάσουν με εναλλακτικό τρόπο χριστουγεννιάτικες δράσεις, έτσι ώστε να προσφέρουν στους πολίτες μια αίσθηση χαράς και αισιοδοξίας στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

Έλατα, φάντες, γιρλάντες και λαμπιόνια έχουν ήδη πάρει τη θέση τους σε πλατείες στο κέντρο και στις γειτονιές, ενώ ορισμένοι δήμοι στήνουν φέτος ψηφιακά χριστουγεννιάτικα χωριά για την ψυχαγωγία και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, που φέτος δεν θα μπορέσουν αν δουν από κοντά τον Αϊ Βασίλη και τα ξωτικά του.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Στον κεντρικό δήμο έχουν ήδη στηθεί δύο χριστουγεννιάτικα έλατα στην πλατεία Αριστοτέλους, η οποία και φέτος θα είναι στο επίκεντρο του χριστουγεννιάτικου διακόσμου.

Γιρλάντες και κορμοί δέντρων έχουν φωτιστεί στην οδό Τσιμισκή, ενώ άναψε ο διάκοσμος στη λεωφόρο Νίκης. Φωτισμός δίνει εορταστικό τόνο και στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας, στη Βασ. Όλγας, στην Προξένου Κορομηλά, στη Λαμπράκη καθώς και στο πάρκο του Ξαρχάκου, με λαμπιόνια, στα δέντρα και στα παρτέρια. Εκτός όμως από το κέντρο της πόλης, εορταστικό είναι το κλίμα και στις δημοτικές κοινότητες, όπου επίσης υπάρχουν διακοσμητικά στοιχεία καθώς και χριστουγεννιάτικα δέντρα και φάτνες.

Παράλληλα, ο δήμος οργανώνει και ψηφιακές εορταστικές εκδηλώσεις, στηρίζοντας το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό.

Δήμος Καλαμαριάς
]

Εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας των μικρών κατοίκων και επισκεπτών της Καλαμαριάς  υιοθέτησε φέτος ο δήμος Καλαμαριάς, που προσφέρει φέτος στα παιδιά μία διαδραστική εμπειρία γεμάτη χριστουγεννιάτικη μαγεία μέσα από την ασφάλεια των σπιτιών τους.

Η δημοτική αρχή εξασφάλισε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του δήμου και από σήμερα θα εκπέμπει καθημερινά και θα κρατάει συντροφιά στα παιδιά για 16 ώρες το 24ωρο. Από αυτές οι έξι ώρες (από τις 16:00 έως τις 22:00) θα είναι ζωντανά, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να απολαύσουν ένα ψυχαγωγικό – δημιουργικό χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα φτιαγμένο από ειδικούς παιδαγωγούς, καλλιτέχνες του παιδικού θεάματος και ψυχολόγους. Παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν, να συμμετέχουν ενεργά, να παίζουν και να δημιουργούν, ώστε και αυτή τη χρονιά να μην τους λείψει η μαγεία και η χαρά των Χριστουγέννων.

Σε αυτή την πλατφόρμα, τα παιδιά θα μπορούν να μπαίνουν με τον κωδικό που θα προμηθεύονται από τον Δήμο.

Δήμος Παύλου Μελά

Στις 17 Δεκεμβρίου ανοίγει η «Μαγεμένη Πύλη», το διαδικτυακό χριστουγεννιάτικο χωριό της Θεσσαλονίκης που στήνει ο δήμος Παύλου Μελά, που αναπαριστά ψηφιακά και συνεχίζει τις δράσεις που πρόσφερε σε μικρούς και μεγάλους το «Μαγεμένο Στρατόπεδο» τα προηγούμενα χρόνια.

Στον εορταστικό κόσμο της «Μαγεμένη Πύλης» μικροί και μεγάλοι θα στολίσουν μαζί το δέντρο, θα γράψουν γράμμα στον Άγιο Βασίλη, θα πουν τα κάλαντα με τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», θα ταξιδέψουν με τα παραμύθια και τις ιστορίες της Κάρμεν Ρουγγέρη, θα μοιραστούν νόστιμες συνταγές με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και τους μάγειρες των παιδικών σταθμών, θα στείλουν τα μηνύματα στο δέντρο των παιδιών μέσω των διευθύνσεων magemenipili@pavlosmelas.gr και magemenipili@gmail.com.

Κάθε μέρα μέχρι και την πρώτη του νέου έτους η Μαγεμένη Πύλη που στήθηκε στον ιστότοπο των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου θα προσφέρει μουσικά δρώμενα και ραδιόφωνο για τα παιδιά, χοροθεατρικές παραστάσεις της Σχολής Χορού της ΙΡΙΣ, παιχνίδια, εκπαιδευτικά εργαστήρια με χριστουγεννιάτικες και άλλες κατασκευές, κουκλοθέατρο και πολλά δώρα.

Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη

«Χριστουγεννιάτικο Διαδικτυακό (anti-COVID) Χωριό» τιτλοφορούνται οι διαδικτυακές εορταστικές εκδηλώσεις που έχει οργανώσει ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, που θα προβάλλονται από σήμερα και μέχρι τις 3 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το σενάριο του προγράμματος, στον πλανήτη Γη φτάνει ένας μικρός εξωγήινος όλο ερωτήσεις και απορίες ο... Ε;ΤΙ;  Ο Ε; TI; έρχεται από τον «Πλανήτη των Χριστουγεννιάτικων Δέντρων» με αποστολή υψίστης σημασίας να μάθει πληροφορίες για τα  Χριστούγεννα στη Γη, με σκοπό να γράψει έκθεση για το σχολείο του. Τα παιδιά, με σύμμαχο τη φαντασία τους και τη σύγχρονη τεχνολογία, θα τον βοηθήσουν αποτελεσματικά. Έτσι, μαζί με τον Ε; TI; θα επισκεφτούν το Μουσείο των Χαμένων Χριστουγεννιάτικων Αξιών (π.χ. το Χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι), θα του μάθουν τα παλιά παιχνίδια που παίζανε στη Γη (κρυφτό, κουτσό, αμπάριζα κτλ.), θα του γνωρίσουν τον Άγιο Βασίλη και θα κάνουν μαζί μαθήματα καραγκιόζη, χορού, μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής!

Η συμμετοχή στις δράσεις γίνεται μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του δήμου, στην οποία μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση με κωδικό που θα προμηθεύεται από τον δήμο. Η πλατφόρμα θα κρατάει συντροφιά στα παιδιά για 16 ώρες το 24ωρο. Από αυτές οι 6 ώρες θα είναι live (16:00 - 22:00), κατά τη διάρκεια των οποίων τα παιδιά θα μπορούν να επικοινωνήσουν, να συμμετέχουν ενεργά, να δημιουργήσουν και να παίξουν.

Δήμος Νεάπολης – Συκεών

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά άναψε φέτος ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος στο δήμο Νεάπολης - Συκεών, που έδωσε πρώτος στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης το σύνθημα για την έναρξη της εορταστικής περιόδου.

Ηδη, από τις 8 Νοεμβρίου εκατοντάδες φωτάκια και γιορτινά διακοσμητικά φωτιστικά ξεκίνησαν να ανάβουν σταδιακά στις δημοτικές ενότητες Συκεών, Νεάπολης και Αγίου Παύλου, ενώ λίγες μέρες αργότερα φωτίστηκαν και τα Πεύκα, με στόχο να τονώσουν την ψυχολογία των πολιτών. Παράλληλα, τοποθετήθηκαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα με τα χιλιάδες λαμπιόνια, καθώς και ο υπόλοιπος πυκνός εορταστικός διάκοσμος του δήμου με τα μικρά και μεγάλα φωτισμένα καράβια, τις φάτνες και τα σπιτάκια του Άι Βασίλη, τις φωτισμένες άρπες, τις νιφάδες χιονιού και τα άνθη του χειμώνα.

Και ο δήμος Νεάπολης - Συκεών αναμένεται τις επόμενες μέρες να ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσα από την οποία θα προσφέρει ψυχαγωγία και δημιουργική απασχόληση για τους μικρούς δημότες.

Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Τα γιορτινά του φόρεσε από τις 3 Δεκεμβρίου και ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Πλέον οι κεντρικοί δρόμοι και τα δημοτικά κτήρια των Δημοτικών Κοινοτήτων Αμπελοκήπων και Μενεμένης, μετά τη δύση του ηλίου, φωτίζονται με πλούσιο φωτεινό διάκοσμο και φέρνουν το πνεύμα των ημερών πιο κοντά στους κάτοικους και τους επισκέπτες του δήμου. Ταυτόχρονα, τα δύο νέα δριστουγεννιάτικα δέντρα που κοσμούν τις πλατείες Επταλόφου στους Αμπελόκηπους και Τσομπάνογλου στη Μενεμένη δίνουν μια νότα ακόμα πιο ζεστή και εορταστική.

Τα γιορτινά φώτα των Χριστουγέννων θα φωτίζουν τους δρόμους του δήμου μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2021.

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου

Το σύνθημα για την έναρξη της εορταστικής περιόδου δόθηκε χθες από τον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, ο οποίος φωταγώγησε και στόλισε πλατείες και δρόμους. Γιρλάντες και λαμπιόνια μπήκαν σε όλους τους κεντρικούς δρόμους του Ευόσμου (Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αριστοτέλους, Μαιάνδρου, Καραολή και Δημητρίου και στον συνοικισμό Ελπίδος) και του Κορδελιού (Παπανδρέου, Καραμανλή και στον πεζόδρομο Εθνικής Αντίστασης). Επιπλέον, τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία 20 φωτιζόμενα μεταλλικά δεντράκια, ένα μεγάλο δέντρο στην πλατεία Σκρα και μία φάτνη στην οδό Παπανδρέου, ενώ έχει φωτιστεί με λαμπιόνια το θεατράκι στον πεζόδρομο του Κορδελιού.

Ο εορταστικός διάκοσμος στην κεντρική πλατεία Ευόσμου περιλαμβάνει ένα ψηλό μεταλλικό δέντρο και μία φάτνη, ενώ με φωτάκια στολίστηκε και το κτίριο του δημαρχείου.