Skip to main content

Ψηφιακή ανάδειξη του ρόλου της Μακεδονίας στην Εθνική Παλιγγενεσία

Ταινία–ντοκιμαντέρ, Καραγκιόζης, 40 ψηφιακές εκθέσεις, εκπαιδευτικές και τουριστικές δράσεις, στην πρόταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεων και εκδηλώσεων για την ψηφιακή ανάδειξη του ρόλου της Μακεδονίας στην Εθνική Παλιγγενεσία, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, προετοίμασε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας, εγκρίθηκαν οι όροι της συμμετοχής στο πρόγραμμα «Αντώνης Τσίτσης» και πλέον θα υποβληθεί αίτηση χρηματοδότησης της πρότασής της.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση; Εκπαιδευτική πολύγλωσση διαδραστική ταινία – ντοκιμαντέρ, 40 θεματικές εικονικές εκθέσεις και ψηφιακές ξεναγήσεις, ψηφιακή πλατφόρμα τεκμηρίωσης υλικού, αερολήψεις και πανοραμικές βιντεολήψεις και επιπλέον δέκα παραστάσεων των «Ηρωικών του 1821» του Καραγκιόζη.

«Το έργο απευθύνεται σε πολλαπλούς αποδέκτες και ωφελούμενους και με πολλαπλασιαστικά στρατηγικά οφέλη αναφορικά με τον ρόλο της Μακεδονίας και των Ελλήνων στην περιοχή καθώς και σε σχέση με τη δυνατότητα προσέλκυσης του ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος 'κρυμμένων' πτυχών της ιστορίας με τη χρήση προηγμένων ψηφιακών μέσων ψηφιακής αφήγησης, εμβάθυνσης και διάδρασης. Εκτός των άμεσων ωφελειών για τον κοινωνικό ιστό της Περιφέρειας και ειδικότερα για τη νέα γενιά όλης της χώρας, το έργο αναμένεται να συμβάλει έμμεσα στην ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού μέσω της χρήσης καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών και στη συνολική αναβάθμιση της εικόνας και ταυτότητας της Περιφέρειας και των δήμων της περιοχής, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς», αναφέρεται στη σχετική εισήγηση.

Η ταινία - ντοκιμαντέρ

Η ταινία – ντοκιμαντέρ, όπως περιγράφεται, θα διατεθεί σε ψηφιακά κανάλια και το σενάριο χρήσης και διάδρασης προβλέπει τη δυνατότητα του τηλεθεατή να κάνει επιλογή του χαρακτήρα και να διαμορφώνει την τελική ροή της ιστορίας με τις επιλογές του. Κάθε επιλογή του θα οδηγεί σε μια διαφορετική περιπέτεια και εξιστόρηση που μπορεί να παρακολουθεί ξανά και ξανά και να βλέπει έτσι μια νέα ιστορία κάθε φορά. Την ταινία θα μπορεί να την δει μέσα από τις περισσότερες συσκευές νεότερης τεχνολογίας, μέσω «έξυπνης τηλεόρασης» και VR συσκευών εικονικής πραγματικότητας.

Ο Καραγκιόζης

Οι δέκα πρωτότυπες ψηφιακές παραστάσεις του Καραγκιόζη είναι άλλο ένα εντυπωσιακό πρότζεκτ. Η ψηφιακή απεικόνιση των «Ηραικών του 1821» θα ενσωματωθεί στις ψηφιακές αφηγήσεις του έργου. Στην ψηφιακή πλατφόρμα – βάση δεδομένων, η εξέλιξη των γεγονότων προβλέπεται να οπτικοποιηθεί, προκειμένου με βάση το χώρο και το χρόνο ο καθένας να μπορεί να κατανοήσει τις πολιτικές διαδικασίες και τα στρατιωτικά γεγονότα της εποχής.

Βιβλιογραφία

Οι δράσεις και εκδηλώσεις συνιστούν σημαντική πρόκληση, αφού, όπως αναφέρεται στην εισήγηση, «η επανάσταση στη Μακεδονία έχει διερευνηθεί αρκετά, ωστόσο, απουσιάζει η συστηματική τεκμηρίωση και η βιβλιογραφία είναι μικρή και κατακερματισμένη σε επί μέρους δημοσιεύσεις. Κάθε φορά κάποιες πηγές εντοπίζονταν από έναν μελετητή, ενώ υπάρχει διάσπαρτο υλικό σε πολλούς φορείς, εντός και εκτός Ελλάδας το οποίο συνίσταται σε έγγραφα, χάρτες, αντικείμενα (συνήθως όπλα, σημαίες κ.ο.κ) και έργα τέχνης».

Σημειώνεται ότι τα δεδομένα για τη Μακεδονία προκύπτουν από τριών ειδών γραπτές πηγές: τις αναφορές ευρωπαίων προξένων και τις μαρτυρίες περιηγητών (κυρίως από γαλλικά και αυστριακά προξενικά έγγραφα), τα οθωμανικά έγγραφα και κατάστιχα (δύο σύνολα διασώζονται από την Κεντρική Μακεδονία -Θεσσαλονίκη και Βέροια - που έχουν μικροφωτογραφηθεί και κάποια μεταφραστεί κατ' επιλογή των μελετητών και τους κώδικες της ελληνικής κοινότητας Θεσσαλονίκης (Μονή Βλατάδων).

Η Περιφέρεια σχεδιάζει να συγκεντρώσει την υφιστάμενη βιβλιογραφία και να την αποδελτιώσει, να ερευνήσει τα αρχεία και να καταρτίσει έναν κατάλογο τεκμηρίων, να τεκμηριώσει όλο το υλικό και να διαμορφώσει σενάρια εκπαιδευτικών οργανισμών.

Τουρισμός

Μεταξύ των πρωτοβουλιών περιλαμβάνεται και φορητή διαδραστική εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας για την τουριστική προβολή των ιστορικών τοποσήμων και γεγονότων της Επανάστασης.

Η εφαρμογή, όπως περιγράφεται, θα αποτελεί έναν «έξυπνο» ψηφιακό ξεναγό καθώς θα μπορεί να προσαρμόζεται σύμφωνα με την διαδρομή περιήγησης ενός επισκέπτη στην ευρύτερη περιοχή.

Όταν ο χρήστης πλησιάζει ένα τοπόσημο η εφαρμογή θα παρουσιάζει μια αφήγηση με κείμενο, εικόνα, βίντεο και τρισδιάστατα γραφικά. Το πλαίσιο των δράσεων συμπληρώνει μια ψηφιακή διαδραστική έκθεση σε φυσικό χώρο, είτε σε κάποιο κτίριο της Περιφέρειας, είτε σε περιοδεύουσα εκδοχή.

Το σύνολο των παρεμβάσεων έχει προϋπολογισμό 2,8 εκ. ευρώ και ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης είναι τα δυο χρόνια, μετά την έγκριση της χρηματοδότησης. Προτείνεται τώρα, επειδή τώρα άνοιξε και η σχετική πρόσκληση για ανάλογες δράσεις του προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης».