Skip to main content

Ψηφιακό πιστοποιητικό: Οι επτά χώρες που άρχισαν την έκδοσή του

Η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Γερμανία, η Κροατία, η Πολωνία και η Ελλάδα έθεσαν σε λειτουργία τη σχετική εφαρμογή από την Τρίτη.

Σε λειτουργία τέθηκε την Τρίτη σε επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -μεταξύ τους η Ελλάδα- το σύστημα του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID, το οποίο στόχο έχει να διευκολύνει τις μετακινήσεις εντός Ε.Ε.

Το έγγραφο, γνωστό ως «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό», καταγράφει εάν οι πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού, εάν έχουν αναρρώσει από τον ιό ή έχουν υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα τις τελευταίες 72 ώρες.

Η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Γερμανία, η Κροατία, η Πολωνία και η Ελλάδα έθεσαν σε λειτουργία τη σχετική εφαρμογή από την Τρίτη. Η Κομισιόν έχει ανακοινώσει πως το ψηφιακό πιστοποιητικό θα χρησιμοποιείται και στις 27 χώρες της Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου. Είχαν προηγηθεί δύο μήνες προετοιμασίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τον τρόπο επαλήθευσης της κατάστασης εμβολιασμού των Αμερικανών επισκεπτών.
Ψηφιακό πιστοποιητικό: Έκδοση μέσω της πλατφόρμας eudcc.gov.gr

Οι πολίτες μπορούν να μπαίνουν στην ιστοσελίδα eudcc.gov.gr και να εκτυπώνουν το πιστοποιητικό, αν ανήκουν σε μία απο τις παρακάτω τρεις περιπτώσεις:

-Αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι
-Αν έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό τους τελευταίους έξι μήνες
-Αν έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού τις τελευταίες 72 ώρες.