Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στο φως ξανά ψηφιδωτό 300 τμ του 5ου αιώνα στο Γαλεριανό Συγκρότημα

Οι αρχαιολόγοι αφαίρεσαν το προστατευτικό υλικό που το κάλυπτε προκειμένου το ιστορικό μνημείο να γίνει περισσότερο ελκυστικό για τους επισκέπτες.

Το τμήμα ενός σπουδαίου ψηφιδωτού δαπέδου «αποκάλυψε» προ ημερών η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, εντός του μεγαλοπρεπούς Γαλεριανού Συγκροτήματος.

Πρόκειται για τμήμα περίπου 300 τετραγωνικών μέτρων του Ανατολικού Διαδρόμου με εναλλασσόμενα γεωμετρικά μοτίβα, με την κατασκευή του να εντάσσεται στο πλαίσιο «εκσυγχρονισμού» του κτηρίου, αντίστοιχο της αίγλης του, τον 5ο αιώνα μ.Χ.

Οι αρχαιολόγοι αφαίρεσαν το προστατευτικό υλικό που το κάλυπτε προκειμένου το ιστορικό μνημείο να γίνει περισσότερο ελκυστικό για τους επισκέπτες μιας και ξεκίνησε η τουριστική σεζόν.

Αντίστοιχα τμήματα έχουν ανακαλυφθεί σε όλες τις πλευρές του μνημείου ωστόσο παραμένουν καλυμμένα από τους αρχαιολόγους προκειμένου να προστατεύονται τόσο από τις καιρικές συνθήκες όσο και από βανδαλισμούς και φθορές.

Πηγές από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης αναφέρουν στη Voria.gr ότι υπάρχει η σκέψη να «απελευθερωθούν» και άλλα τμήματα, επισημαίνουν όμως ότι αυτό έχει ένα ρίσκο καθώς υπάρχουν φόβοι για βανδαλισμό τους από άτομα που παραβιάζουν τον χώρο και εισέρχονται στο συγκρότημα.

Ο χώρος το βράδυ φυλάσσεται από αρχαιοφύλακα ωστόσο κάποιοι τον χρησιμοποιούν ακόμη και για να κοιμηθούν αλλά και για κάθε είδους εκτόνωση.

Το Γαλεριανό Συγκρότημα που βρίσκεται στη Δ. Γούναρη είναι επισκέψιμο Δευτέρα με Παρασκευή και τα Σαββατοκύριακα, 8:00-20:00, ενώ την Τρίτη μένει κλειστό.