Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ψηφιοποίηση παραγωγής και πράσινη γεωργία οι προκλήσεις της νέας ΚΑΠ

Εκδήλωση για την ενημέρωση των αγροτών σχετικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023 – 2027 πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Ενημέρωση για τις προοπτικές αλλά και τις προκλήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 – 2027 οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Πρόκειται για τη δεύτερη περιφερειακή εκδήλωση που πραγματοποιεί η εταιρεία σε συνέχεια του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με θέμα «Το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ: προτεραιότητες και προϋποθέσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση του συστήματος τροφίμων», προκειμένου να ενημερώσει τους παραγωγούς της χώρας σε σχέση με τους στόχους, τις προϋποθέσεις και τα εργαλεία στήριξης της νέας ΚΑΠ, αλλά και τον ενισχυμένο ρόλο της γνώσης, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.

«Η νέα ΚΑΠ κυρίως αναφέρεται κυρίως στην ανάγκη ψηφιοποίησης της αγροδιατροφής συνολικότερα και ολιστικά», δήλωσε ο πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και της NEUROPUBLIC ΑΕ, Χριστόδουλος Αντωνιάδης, σημειώνοντας ότι στόχος της πρωτοβουλίας είναι να εμπλουτιστεί η ατζέντα των προτάσεων, με την ελπίδα ότι κάποιες από αυτές θα συμπεριληφθούν στο στρατηγικό σχέδιο που έτσι κι αλλιώς είναι σε εκκρεμότητα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. «Αυτό το πρόγραμμα είναι απαραίτητο να γίνει και κυρίως σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που σχετίζονται με την αναγκαία ψηφιοποίηση που πρέπει να επέλθει. Εμείς προτείνουμε και κάποιες λύσεις που σχετίζονται με την τεχνολογία που έχουμε αναπτύξει και συγκεκριμένα με τα προγράμματα της υπηρεσίας του GAIA Sence που είναι και πρόληψη και υποστήριξη και συμβουλή για τον αγρότη για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που ζούμε όλη αυτήν την εποχή και που σε έναν βαθμό μπορούν να αμβλυνθούν μέσα από την εφαρμογή των τεχνολογιών», ανέφερε.

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Έλλη Τσιφόρου, τόνισε ότι η νέα ΚΑΠ, που αποτελεί τη βασική εργαλειοθήκη στήριξης που διαθέτουν όλοι οι Ευρωπαίοι αγρότες, σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί σε μία περίοδο μεγάλων προκλήσεων που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή, τον μετριασμό του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής, αλλά και με την αντιμετώπιση του αντίκτυπου που αυτή έχει στους παραγωγούς με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που χτυπούν ολοένα και πιο συχνά. «Η νέα ΚΑΠ έχει θέσεις σαφείς στόχους για την οικονομική, την περιβαλλοντική και την κοινωνική βιωσιμότητα της γεωργίας. Έχουμε μία πολύ σημαντική στήριξη στο πλαίσιο του πρώτου και του δεύτερου πυλώνα. Ο πρώτος πυλώνας είναι άμεσες ενισχύσεις και μέτρα αγοράς και προγράμματα τομεακά, ο δεύτερος πυλώνας είναι αναπτυξιακά εργαλεία, επενδυτικά, αγροπεριβαλλοντικά. Επίσης υπάρχει και μία πολύ σημαντική καινοτομία, που έχει να κάνει με τη σημασία της γνώσης, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης. Έχει γίνει αντιληπτό ότι, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις με έναν αποτελεσματικό και γρήγορο τρόπο, η τεχνολογία είναι εδώ για να μας βοηθήσει. Ψηφιοποίηση, λοιπόν, της παραγωγικής διαδικασίας για να μειώσουμε τα κόστη της παραγωγής που έχουν εκτοξευτεί, για να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, αλλά και να μειώσουμε τον σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και στο κλίμα», σημείωσε η κ. Τσιφόρου.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας, ο οποίος επισήμανε πως στην Ευρώπη υπάρχει έλλειμμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη στη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης. «Υπάρχουν τεράστιες ζημιές και θα πρέπει αυτό να αντιμετωπιστεί. Πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν διατρέχει κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης, αλλά διατρέχει άλλους κινδύνους. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν πόλεμο και αυξάνονται πρώτες ύλες και ενέργεια και καλείται η πολιτεία να τα αντιμετωπίσει. Όμως εμείς οι αγρότες τα ζούμε στο πετσί μας, πληρώνουμε το μάρμαρο, δηλαδή την ενέργεια, τα λιπάσματα και ό,τι χρειάζεται για να παράγουμε. Εδώ χρειάζεται μία γενναία παρέμβαση από την ίδια την Ευρώπη, η οποία σε ορισμένα πράγματα εθελοτυφλεί. Ενώ μιλάμε για επισιτιστική κρίση, επιμένει στο να ζητά όλο και περισσότερες υποχρεώσεις από τον αγρότη σε ό,τι έχει σχέση με το περιβάλλον, με το έδαφος, με το νερό. Αυτό αυξάνει το κόστος της καλλιέργειας και η διαχείρισή του φέρνει δυσκολίες στο παραχθεί περισσότερο προϊόν. Εδώ η Ευρώπη θα έπρεπε να αλλάξει πολιτικές. Από την άλλη μεριά θεωρώ ότι θα πρέπει να αλλάξει πολιτικές και σε ό,τι έχει σχέση με την ενέργεια, γιατί αυτός είναι ο βασικός παράγων που ανεβάζει το κόστος στις παραγωγές. Υπάρχουν ζητήματα και θέματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από την τεχνολογία, αλλά δεν φτάνει μόνο η τεχνολογία», είπε χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Δάνης Τζαμτζής, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις εκδηλώσεις που οργανώνει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. «Η μετάβαση στην πράσινη γεωργία, η μετάβαση στην ψηφιακή ευφυή γεωργία και κτηνοτροφία δημιουργούν προκλήσεις και οι αγρότες πρέπει να ενημερωθούν, ούτως ώστε οι διαδικασίες αυτές να μπουν στη γεωργική και κτηνοτροφική πρακτική», δήλωσε και πρόσθεσε ότι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία το θέμα της διατροφής παίρνει ιδιαίτερη σημασία και πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολλή προσοχή.

Αντίστοιχες ενημερωτικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο στο Ηράκλειο Κρήτης και στις 25 Ιουλίου στην Καλαμάτα. Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.), ενώ υποστηρίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του έργου ενημερωτικών δράσεων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) "CAP2Fork - Προς ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων από τον αγρότη στον καταναλωτή", το οποίο υλοποιεί η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κατά το διάστημα 2021-2022.